Головний зміст

IMG 3128ГО «Асоціація слідчих суддів України» виступає ініціатором вжиття рішучих заходів щодо боротьби із «жартівниками» і «телефонними терористами», у тому числі і шляхом посилення кримінальної відповідальності таких осіб за завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками

 

 

 

Першим кроком АССУ стало звернення до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України та Голови Державної служби з надзвичайних ситуацій з метою отримання інформації по Україні за 2016 рік про кількість завідомо неправдивих повідомлень про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками; кількість виїздів на них; кількість обґрунтованих повідомлень; вартість одного виїзду у тому числі кінологів, вибухотехніків.

 

Вказана ініціатива пов’язана з тим, що останнім часом все частіше лунають неправдиві повідомлення про мінування громадських об’єктів з великою скупченістю людей або державних установ, а інтереси безпеки людини стали опосередкованим інструментом для досягнення меркантильних цілей окремих людей чи їх об’єднань.

 

На сигнал про мінування реагують відповідні підрозділи, у тому числі Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Національної поліції України, задіються значні людські і матеріальні ресурси. А робота безпосередньо хибно замінованих об’єктів блокується, персонал і відвідувачі евакуюються, і відповідно важливі події або рішення, на які очікують фізичні і юридичні особи, суспільство, не здійснюються та не приймаються.

 

Так, лише в Одеській області протягом одинадцяти місяців 2016 року правоохоронними органами зафіксовано 261 випадок завідомо неправдивих повідомлень про мінування державних об’єктів, з них судів різних юрисдикцій та інстанцій - 55. Всі ці випадки внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, по них триває досудове розслідування.