Головний зміст

Asociaciya suddiv16 січня 2017 року Вища рада правосуддя опублікувала публічне звернення щодо порядку затримання судді та утримання його під вартою чи арештом.

 

 

 

 

 

Вища рада правосуддя наголосила, що застосування до судді запобіжного заходу у виді утримання під вартою чи домашнього арешту, зокрема і в тих випадках, коли суддю затримано під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, до винесення обвинувального вироку судом без згоди Вищої ради правосуддя є грубим порушенням конституційних гарантій недоторканності судді.

ВРП, здійснюючи конституційні повноваження, у тому числі щодо вжиття заходів по забезпеченню авторитету правосуддя та конституційних гарантій незалежності суддів, долаючи прогалини національного законодавства, запобігаючи зловживанням правом на затримання судді відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, акцентувала на положенні Кримінального процесуального кодексу, згідно з яким суддя, затриманий за підозрою у вчиненні діяння, за яке встановлена кримінальна відповідальність, повинен бути негайно звільнений після з’ясування його особи, за винятком:

1) якщо Вищою радою правосуддя надано згоду на затримання судді у зв’язку з таким діянням;

2) затримання судді під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, якщо таке затримання є необхідним для попередження вчинення злочину, відвернення чи попередження наслідків злочину або забезпечення збереження доказів цього злочину. Суддя має бути негайно звільнений, якщо мета такого затримання (попередження вчинення злочину, відвернення чи попередження наслідків злочину або забезпечення збереження доказів цього злочину) досягнута.

За останні роки це перший рішучий сміливий крок до реального захисту незалежності суддів.

Це суворе застереження для правоохоронців, які, використовуючи прогалини законодавства, намагатимуться зловживати правом на затримання судді і безпідставно тримати під арештом суддю, коли мета такого затримання досягнута.

Крім того, Асоціація слідчих суддів України звертає увагу на те, що текст публічного звернення ВРП повністю узгоджується зі ст. 482 КПК України, яка викладена в новій редакції Закону від 21.12.2016 року № 1798-VIII, який набрав чинності 05.01.2017 року.

Таким чином, позиція ВРП не суперечить Конституції України, Кримінальному процесуальному кодексу України, ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» і повністю відповідає духу та засадам міжнародних актів з питань незалежності судової влади.

ГО «Асоціація слідчих суддів України» під час зборів 19.01.2017 року обговорила питання щодо порядку затримання судді та утримання його під вартою чи арештом та висловлює повну підтримку публічного звернення ВРП.

Звертаємося до всіх суддів, адвокатів та науковців з проханням висловити свою позицію з вказаного питання, надіславши свої відповіді на адресу ГО «Асоціація слідчих суддів України», або на адресу електронної пошти Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

З повагою, голова АССУ Сергій Чванкін

          Оригінал звернення АССУ