Головний зміст

1110Електронна петиція Президенту України Петру Порошенку з проханням збільшити штрафи за викинуте на вулиці сміття набрала більше 25 тисяч підписів.
 
 
 
 
 
 
 
 
Дана петиція розміщена на офіційному сайті глави держави.
 
Великі штрафи, що накладаються на "громадян-забруднювачів", в боротьбі із забрудненням відіграють ключову роль і є ефективним мотиватором, вважають автори петиції. Ті, хто викидає недопалок під бордюр або на клумбу повинні знати, що вони ризикують викинути половину місячної зарплати.
 
"Міста України страждають від того, що наші співгромадяни часто кидають сміття прямо під ноги: упаковка від морозива, пачка від сигарет і т.д. Двори багатоповерхівок часто схожі на звалища. Це дійсно викликає депресію у людей, для яких це не прийнятно, і бажання втекти в іншу країну. Система штрафів за викид сміття в неналежних місцях не працює. Оштрафувати людину, яка насмітила, повинно бути максимально просто. Громадські організації оперативно допоможуть вивчити досвід інших країн і запропонувати шляхи реалізації в Україні . Можна вивчити досвід Сінгапуру та інших країн у боротьбі із забрудненням вулиць, і пристосувати до наших реалій ", - йдеться в тексті петиції.
 
За чистоту навколишнього довкіллі всерйоз взявся Парламент Італії, який минулого тижня ухвалив закон, за яким господар викинутого повз урну недопалка повинен бути оштрафований на 300 євро.
 
Крім того, за виплюнуту повз урну жуйку встановлено покарання у 30 євро, за кавовий стаканчик сума штрафу дорівнює 150 євро.
 
При цьому закон зобов'язує встановити на вулицях і парках Італії достатню кількість попільничок і урн.
 
Нова ініціатива є частиною пакету «зелених» законів, покликаних активніше боротися з брудними вулицями.
 
Планується, що велика частина грошей від штрафів піде на розширення існуючих велопарковок і сміттєзбиральної інфраструктури.
 
Згідно з дослідженням Італійського агентства за новими технологіями, енергетиці та економічному розвитку (ENEA), щороку через викинутих недопалків в навколишнє середовище потрапляють 324 тонни нікотину, 1800 тонн бензолу, 21,6 тонн токсичних газів, 1440 тонн конденсованого гудрону.