Головний зміст

132454На тлі радикальних заяв окремих представників виконавчої влади та політиків щодо тотального звільнення всіх суддів, Рада суддів України вважає за необхідне нагадати, що у цей важкий час для нашої країни ми всі маємо прагнути спільних загальнодемократичних цінностей – сильної незалежної України, в якій правосуддя здійснює незалежний суд.
 
 
 
 
Рада суддів України як і весь суддівський корпус, категорично проти щодо будь-яких спроб розхитування системи правосуддя, можливе втягування суддів у політичну боротьбу.
 
Критика судового корпусу має право на існування, проте вона має бути конструктивною. Категорично неприйнятними є будь-які бездоказові та огульні звинувачення всього суддівського корпусу, які, окрім політичних дивідендів їх авторам, підривають основи державної влади, яка у цивілізованих країнах поділяється на законодавчу, виконавчу та судову.
 
Судді поділяють думку суспільства щодо реформування судової системи та сподіваються, що її проведення буде відповідати всім європейським стандартам, адже саме шлях до Європи обирав наш народ, зазнавши значних втрат до, під час і після революції Гідності.
 
Нагадуємо, що до реформи судової системи залучені провідні вітчизняні та міжнародні експерти, науковці, а реформа правосуддя не може відбутися за принципом “взять всё, да и поделить”.
 
Статтею 6 Конвенції “Про захист прав людини і основоположних свобод” закріплено право кожної особи на справедливий суд, що передбачає право на розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.
 
В останніх висновках Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) вказала, що звільнення всіх суддів, крім виключних випадків, таких як зміна конституційного ладу, не відповідає європейським стандартам та принципу верховенства права.
 
Незважаючи на це, суспільству нав'язується думка що в Україні щорічно отримують дипломи близько 12 тис. юристів, які цілком спроможні замінити суддівський корпус.
 
Вочевидь автори подібних заяв не розуміють, що побудова справедливого та незалежного суду це важкий шлях і його мета далеко не суд, який буде засуджувати до тривалих строків ув’язнення політичних і бізнесових опонентів або осіб, яким бездоказово прикріплено ярлик хабарника, корупціонера чи злочинця.
 
Крім того, припинення діяльності всіх судів України призведе до масового порушення прав людини в Україні і тримісячним терміном це не обмежиться, враховуючи закріплені в Конституції та законодавстві України процедури призначення суддів на посади.
 
Яскравим прикладом цього є ситуація, що складається в окремих судах у зв'язку з відсутністю суддів, які мають право здійснювати правосуддя: Магдалинівський районий суд Дніпропетровської області  (близько 30 тис. населення) та Брусилівський районний суд Житомирської області (близько 15 тис. населення).
 
Не слід також забувати, що сьогодні не обраними залишаються понад 500 суддів, які пройшли всі визначені законодавством процедури і до більшості з яких немає жодних обґрунтованих претензій.
 
Зважаючи на викладене, Рада суддів України закликає всіх представників влади, політиків не розхитувати ситуацію в Державі шляхом проведення сумнівних піар-акцій в соціальних мережах, а в межах своїх повноважень долучитися до процесів побудови Вільної, Демократичної та Правової України.