Головний зміст

IMG 0104 2Аналіз судової практики з розгляду кримінальних справ Київського районного суду м. Одеси про злочини проти власності (ст. 185-198 КК України) за 2015 рік.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Аналіз
судової практики з розгляду кримінальних справ Київського
районного суду м. Одеси про злочини
проти власності (ст. 185-198 КК України) за 2015 рік.
 
28.12.2015 м. Одеса
 
Стаття 41 Конституції України закріплює, що ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності – право приватної власності є непорушним. Тим не менш злочини проти власності становлять одну із найпоширеніших груп злочинних дій.
 
Зазначимо, що до даної категорії злочинів Кримінальний кодекс України поряд з іншими відносить: крадіжку (ст. 185 КК України), грабіж (ст. 186 КК України), розбій (ст. 187 КК України); вимагання (ст. 189 КК України), шахрайство (ст. 190 КК України): привласнення та розтрата майна (ст. 191 КК України).
 
Загалом за 2015 рік до Київського районного суду м. Одеси надійшло 293 обвинувальних актів за даною категорією справ, що майже вдвічі більше, ніж в минулому році. Проведений аналіз справ цієї категорії показав, що найбільше обвинувальних актів за вказаний період надійшло:
 
- за ст. 185 КК України (крадіжка) – 168 кримінальних проваджень або 57,3%, з яких 135 чи 80,4% вже розглянуто з постановленням обвинувальних вироків.
- 59 кримінальних провадження що становить 20% надійшло за ст. 190 КК України (шахрайство), з них розглянуто з постановленням обвинувального вироку 28 справ або 47,5 % ;
- 38 кримінальних проваджень або 13%, за ст. 186 КК України (грабіж), розглянуто з постановленням вироку 32 чи 84,2% справи;
- за ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна), 187 КК України (розбій), 189 КК України (вимагання) 28 обвинувальних актів або 9, 6 %, з яких відповідно розглянуто 24 справи з постановленням вироку чи 85 , 7. %.
 
Переважна більшість засуджених – це особи від 18 до 50 років. Зазвичай, це чоловіки, однак, наприклад, серед справ за статтею «шахрайство» більшість засуджених жінки. Серед злочинів, які вчинили неповнолітні, превалюють крадіжки, грабіж та розбій.
 
Необхідно зауважити, що при скоєнні даних злочинів більше половини засуджених знаходились у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.
 
Серед основних видів покарання переважну більшість становить позбавлення волі на певний строк, яке застосовано до 65 особи або 48,6% по 55 кримінальним провадженням та арешт, що застосований до 18 осіб, що складає 11,5%. Розповсюдженим видом покарання також є штраф, а також застосування звільнення від відбування покарання з іспитовим строком. Та протягом 2015 року звільнено від покарання з випробуванням 48 осіб що становить 32 % від засуджених.
 
Наприклад, вироком Київського районного суду м. Одеси від 28.04.2015 року, встановлено що громадянин Д. 12.02.2015 року, приблизно о 00:30 год., знаходячись біля будинку № 15, розташованого по вул. Львівській в м. Одеса, з корисливих мотивів, переслідуючи злочинний умисел, спрямований на відкрите викрадення чужого майна, застосувавши насильство, яке не є небезпечним для життя чи здоров`я, яке виразилося в нанесенні удару коліном в обличчя М., відкрито викрав майно останнього, а саме: мобільний телефон марки “FlyIQ4413” чорного кольору в чохлі чорного кольору, заподіявши тим самим останньому матеріальний збиток на загальну суму 1936 гривень 99 копійок. З викраденим майном Д. з місця вчинення кримінального правопорушення зник, розпорядившись ним на власний розсуд.
 
Таким чином, своїми умисними діями вчинив кримінальне правопорушення, за кваліфікуючими ознаками ст. 186 ч.2 КК України – відкрите викрадення чужого майна (грабіж), поєднаний з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров`я потерпілого.
 
Суд визнав таку особу винною у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.186 КК України та призначив покарання у вигляді 4 років позбавлення волі, але підставі ст. 75 КК України особу звільнено від відбування основного призначеного покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк 2 роки.
 
Необхідно зазначити, що при розгляді кримінальних проваджень до осіб, як правило, застосовується запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, застави, особистого зобов'язання та тримання під вартою.
 
Слід відмітити, що з 168 кримінальних проваджень що становить 57,13%, по яким були винесені обвинувальні вироки до апеляційного суду Одеської області було направлянні 48 справ за скаргами сторін, але при перегляді рішень в апеляційній інстанції було скасовано 6 обвинувальних вироків, та 5 обвинувальних вироків було частково змінено. Також з них 4 справи були направленні до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, рішення Київського районного суду м. Одеси та апеляційного суду Одеської області залишено без змін.
 
Слід зазначити, що з 168 кримінальних проваджень по яким були винесені обвинувальні вироки до апеляційного суду Одеської області було направлянні 48 справ за скаргами сторін, але при перегляді рішень в апеляційній інстанції було скасовано 6 обвинувальних вироків, та 5 обвинувальних вироків було частково змінено.
 
Результати проведеного аналізу свідчать, що у 2015 році кількість кримінальних справ, що надійшли до Київського районного суду м. Одеси за категорією злочини проти власності збільшилась майже вдвічі в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Разом із тим, процесуальні строки розгляду таких справ не порушуються.
 
При розгляді даної категорії справ, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, матеріали що характеризують особу обвинуваченого та обставини справи, що пом’якшують і обтяжують призначене покарання.
 
Голова
Київського районного 
суду м. Одеси С.А. Чванкін