Головний зміст

640x480 1385097575На пленарному засіданні Конституційного Суду по розгляду внесеного Проекту на предмет відповідності його норм положенням Конституції Голова Вищої ради юстиції І. Бенедисюк більш детально зупинився на положеннях законопроекту, які стосуються очолюваного ним органу. За словами глави ВРЮ, розширені повноваження Вищої ради правосуддя зміцнять її інституційну спроможність і незалежність судових органів.
 
 
 
Доповідач також підкреслив, що в останні роки звільнення суддів Верховною Радою не завжди відбувається своєчасно, те ж простежується і в питанні призначення суддів на посади після закінчення 5-річного строку. Наділення даними функціями Вищої ради правосуддя, на його думку, є безумовно позитивним моментом, тому ці дії будуть відбуватися вчасно і на належному рівні. І. Бенедисюк також підкреслив, що існують деякі побоювання з приводу того, «чи не стане цей орган сховищем деяких корпоративних інтересів», але висловив упевненість, що такого не станеться.
 
Голова ВККСУ С. Козьяков у своєму виступі наголосив на важливості прийняття запропонованих змін до Конституції. Він підкреслив, що Вища кваліфікаційна комісія суддів уважно вивчила законопроект і вважає, що його прийняття не матиме наслідків, пов'язаних з позбавленням або обмеженням прав і свобод людини і громадянина, ліквідацію незалежності чи порушення територіальної цілісності України. Як позитивну сторону проекту він підкреслив, що цими його нормами передбачено створення Вищої ради правосуддя як органа, незалежного від політичного впливу, який буде відповідати за суддівську кар'єру і вживати заходів щодо забезпечення незалежності суддів. Важливими позитивними моментами, на його думку, є також усунення дублювання повноважень органів в системі судової влади і підвищення вимог і професійних стандартів для суддівського корпусу.
 
Зазначив глава ВССК і той факт, що законопроект передбачає приведення системи реформування суддівського корпусу у відповідність з висновками Венеціанської комісії, зокрема щодо недопущення автоматичного звільнення всіх суддів і врегулювання питання про терміни повноважень діючих суддів. Крім цього, за його словами, проект закріплює деполітизацію процесу
 
формування суддівського корпусу шляхом передачі певних повноважень Президента і Верховної Ради щодо обрання, призначення, переведення і звільнення суддів Вищій раді правосуддя.