Головний зміст

photo 758 20060109Указом Президента України від 19 січня 2016 року № 15 "Про ліквідацію та утворення місцевих загальних судів" ліквідовано три районні суди в місті Херсоні: Дніпровський, Комсомольський і Суворовський та утворено Херсонський міський суд.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Зважаючи на значний суспільний інтерес до зазначеного рішення Президента України, суперечливі коментарі, які з’явилися в засобах масової інформації, у тому числі щодо можливого обмеження доступу громадян до правосуддя, пов’язаного з ліквідацією районних судів у м. Херсоні, Державна судова адміністрація України відповідно до її повноважень інформує.
 
На сьогодні районні суди міста Херсона, щодо яких прийнято рішення про ліквідацію, знаходяться в одній дев’ятиповерховій будівлі.
 
З утворенням Херсонського міського суду, який і далі буде розміщуватися в цій будівлі, покращиться доступ до судочинства шляхом організації єдиного вікна доступу та єдиної інформаційної системи новоутвореного суду, зменшиться річна сума видатків щодо утримання будівлі та приміщень суду за рахунок оптимізації чисельності суддів та працівників його апарату, витрат на охорону і обслуговування приладів обліку енерго-, тепло- та водопостачання. Крім того, за рахунок вивільнених приміщень буде вирішено питання щодо збільшення кількості залів судових засідань.
 
Стосовно деяких правових аспектів прийнятого Президентом України рішення зазначаємо.
 
Як випливає із змісту Указу, Херсонський міський суд утворюється як новий суд, а не шляхом злиття місцевих районних судів (частина третя статті 19 Закону України "Про судоустрій і статус суддів").
 
Згідно із зазначеним Законом суд є органом державної влади, має печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням.
 
Частиною першою статті 19 Закону передбачено, що суди загальної юрисдикції утворюються та ліквідуються Президентом України на підставі пропозиції Державної судової адміністрації України.
 
Згідно з частиною другою статті 81 Цивільного кодексу України юридичні особи, залежно від порядку їх створення, поділяються на юридичних осіб приватного права та юридичних осіб публічного права.
 
Суд є юридичною особою публічного права.
 
Процедура ліквідації юридичних осіб визначається, зокрема, Цивільним кодексом України та Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань".
 
Відповідно до частини другої статті 104 Цивільного кодексу України, юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення. Порядок внесення відповідного запису, перелік необхідних дій та документів визначено Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань".
 
Отже, припинення повноважень і ліквідація зазначених вище судів здійснюється не з дня набрання чинності Указом Президента України від 19 січня 2016 року № 15, а лише після проведення регламентованої законом процедури, результатом якої є припинення діяльності суду як органу державної влади та юридичної особи.
 
Дніпровський, Комсомольський та Суворовський районні суди міста Херсона та судді цих судів будуть продовжувати у встановленому законом порядку здійснювати свої повноваження до початку роботи Херсонського міського суду.
 
З метою забезпечення виконання Указу Президента України від 19 січня 2016 року № 15 ДСА України розпочало проведення передбачених законодавством організаційно-правових заходів, пов’язаних з ліквідацією місцевих районних судів у місті Херсоні та утворенням Херсонського міського суду.