Головний зміст

KonstitutsiyaКонституційний суд України визнав проект змін до Конституції України в частині правосуддя відповідає вимогам статей 157 і 158 Основного закону. Рішення суду оголосив голова КСУ Юрій Баулін.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Змінами до Конституції передбачено, що на посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший тридцяти і не старший шістдесяти п'яти років, має вищу юридичну освіту і стаж роботи в галузі права не менше п'яти років, який проживає в Україні не менше десяти років і володіє державною мовою.
 
Суддів призначає на посади Президент України за поданням Вищої ради правосуддя. І призначення суддів на посади здійснюється за конкурсом. При цьому в проекті змін запропоновано оцінити відповідність займаній посаді судді, призначеного або обраного до набрання чинності змін до Основного Закону в частині правосуддя. У той же час, якщо при оцінці, буде виявлено явну невідповідність судді займаній посаді за критеріями професіоналізму та етичності , то це є підставою для його звільнення.
 
Як зазначається в проекті змін, суддя не може бути без згоди Вищої ради правосуддя затриманий або триматися під вартою до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання судді під час вчинення або безпосередньо після вчинення злочину.
 
Серед іншого запропоновані зміни до Основного Закону позбавляють Верховну Раду можливості висловлювати недовіру Генеральному прокурору України з подальшою його відставкою.
 
Передбачається також введення Інституту конституційної скарги, яка дозволить громадянам оскаржувати закони, які, на їх погляд, суперечать Конституції.
 
 
 
 
Джерело: http://sud.ua/news