Головний зміст

za reshetkoyПрийнятим у другому читанні та в цілому Законом про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо врегулювання процедури обміну осіб як військовополонених, реєстр. №7436-д, передбачається врегулювати процедура обміну осіб як військовополонених.

 

 

Для здійснення обміну уповноважений орган приймає рішення про передачу особи (підозрюваного, обвинуваченого, засудженого) для обміну як військовополоненого.

Закон передбачає:

- звільнення засудженого від відбування покарання;

- підозрюваному, обвинуваченому скасовується запобіжний захід, вони негайно звільняються з під варти.

В подальшому зазначені особи передаються під нагляд уповноваженого органу для організації та проведення їх обміну як військовополонених.

В подальшому стосовно підозрюваного, щодо якого було прийнято рішення про передачу для обміну як військовополоненого і обмін якого відбувся, буде проведено спеціальне досудове розслідування.

Судовий розгляд щодо обвинуваченого, стосовно якого було прийнято рішення про передачу для обміну як військовополоненого і обмін якого відбувся, також буде здійснюватися за його відсутності (in absentia).

У разі якщо обмін засудженого не відбувся, або засуджений, який був звільнений судом від відбування покарання у зв’язку з прийняттям рішення уповноваженого органу про його передачу для обміну як військовополоненого, і обмін якого відбувся, до закінчення строків давності виконання обвинувального вироку знову буде затриманий на території України у зв’язку з його участю у бойових діях, суд за клопотанням прокурора направляє такого засудженого для подальшого відбування призначеного раніше покарання.