Головний зміст

bankrotstvo i finansovaya restrukturizaciya predpriyatiyaЧлени Комітету розглянули поданий Кабінетом Міністрів законопроект №3555 на засіданні 26 січня. У пояснювальній записці до проекту зазначається, що його "розроблено з метою подолання негативних наслідків у фінансовому секторі, спричинених фінансовими кризовими процесами в економіці України та на виконання зобов'язань української сторони перед міжнародними фінансовими організаціями".
 
 
 
 
 
 
Законопроектом визначаються умови та порядок проведення процедури добровільної фінансової реструктуризації боржника та особливості проведення процедури досудової санації боржника.
 
Голова Комітету Сергій Рибалка під час засідання зазначив, що законопроект розроблено для подолання негативних наслідків у фінансовому секторі та на виконання зобов'язань української сторони перед міжнародними фінансовими організаціями за участю експертів Світового банку та ЄБРР з урахуванням міжнародних стандартів та світового досвіду проведення фінансової реструктуризації.
 
С.Рибалка висловив сумнів щодо якості проекту і його застосування в разі прийняття на практиці.
 
За його словами, у висновку Науково-експертного управління парламенту міститься надто багато достатньо серйозних зауважень.
 
"Я упевнений, що цього недостатньо, а банкам потрібна також інша допомога для істотного і швидкого очищення", - підкреслив Сергій Рибалка.
 
Під час засідання зазначалося, що Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку не підтримує прийняття зазначеного законопроекту. Міністерство юстиції України також у своєму висновку висловлює зауваження. Відповідно до пояснювальної записки, законопроект був внесений без дотримання вимог Регламенту Кабінету Міністрів щодо погодження і консультацій, проведення правової експертизи Міністерства юстиції, розгляду на засіданні урядового комітету. Антимонопольний комітет України у своєму висновку також висловлює зауваження до проекту закону.
 
Члени Комітету за результатами розгляду прийняли рішення створити у Комітеті робочу групу із залученням представників Міністерства фінансів, Міністерства юстиції та асоціацій банківського ринку для доопрацювання законопроекту до другого читання.