Головний зміст

114363На основі пропозицій Національного банку України та з урахуванням рекомендацій Експертно-аналітичної ради з питань участі держави у статутному капіталі банків, 27 січня Уряд України прийняв рішення щодо збільшення статутних капіталів двох державних банків – Ощадбанку та Укрексімбанку.

 

 

 

 

На засіданні Уряду було ухвалено Постанову «Про збільшення статутного капіталу публічного акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» та внесення змін до його Статуту» та «Про збільшення статутного капіталу публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України». Розміри докапіталізації було визначено за результатами діагностичного обстеження (перегляд якості активів і стрес-тестування), проведеного у минулому році Національним банком України на основі технічного завдання, погодженого зі спеціалістами МВФ і Світового банку.

Зокрема, статутний капітал Ощадбанку збільшиться на 4,96 млрд. гривень та складе 34,8 млрд. гривень. Укрексімбанк докапіталізовано на 9,32 млрд. грн., що дозволило довести його статутний капітал до 31 млрд. гривень. Збільшення статутних капіталів державних банків дозволить забезпечити їх подальшу фінансову стійкість, а також створить можливість подальшого залучення фінансового ресурсу із зовнішніх джерел задля забезпечення розвитку економіки України.

«Із цим зміцненням капітальної бази і подальшим впровадженням високих міжнародних стандартів незалежного корпоративного управління в державних банківських установах ми очікуємо на суттєве покращення фінансових результатів діяльності цих банків вже у середньотерміновій перспективі», - зазначив з цього приводу заступник Міністра фінансів Артем Шевальов.