Головний зміст

800 RukaНародний депутат Андрій Немировський зареєстрував у ВРУ законопроект №3825 "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відповідальності судді (суддів) за умисне затягування розгляду кримінального провадження, в якому обвинувачений перебуває під вартою".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Законопроектом пропонуються запровадити кримінальну відповідальність для суддів за затягування розгляду справ, доповнивши КК двома новими статтями.
 
Нардеп пропонує доповнити і Закон «Про судоустрій та статус суддів», визначивши як підставу дисциплінарної відповідальності судді умисне або у зв’язку з очевидною недбалістю допущення суддею затягування розгляду кримінального провадження, в якому обвинувачений (обвинувачені) перебувають під вартою, що призвело до розгляду кримінального провадження за межами розумних строків.
 
Також доповнити КК двома статтями 375-1 та 375-2, визначивши, що:
 
- умисне затягування суддею розгляду кримінального провадження, в якому обвинувачений перебуває під вартою, понад один рік, карається штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.
 
Якщо такі були вчинені за попередньою змовою групою осіб, або щодо кількох обвинувачених, які перебувають під вартою, або такі, що спричинили інші тяжкі наслідки, - проект передбачає покарання у вигляді обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той же строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до 3 років.
 
- безпідставне затягування або невжиття суддею заходів щодо розгляду заяви, скарги чи справи протягом строку, встановленого законом, зволікання з виготовленням вмотивованого судового рішення, несвоєчасне надання суддею копії судового рішення для її внесення до Єдиного державного реєстру судових рішень - грозить порушнику штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.
 
Якщо такі дії спричинили тяжкі наслідки або вчинені з корисливих мотивів, в інших особистих інтересах чи з метою перешкоджанню права на оскарження судового рішення, - особу можуть позбавити волі на строк від 5 до 8 років.