Головний зміст

vedennya bukhgalterskogo obliku dlya pidpry mtsiv i malogo biznesu 18538971mНаціональний банк закликає народних депутатів України підтримати проект Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг” № 2456-д (далі – законопроект № 2456-д).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
“У європейських країнах права та свободи громадян, особливо в частині забезпечення прав споживачів фінансових послуг, є безперечним та обов’язковим надбанням суспільства. Інститути та механізми захисту цих прав і свобод давно закріплені в нормах права і щодня реалізуються на практиці. Україна ж лише розпочинає розбудову сучасної системи захисту прав споживачів фінансових послуг. І законопроект № 2456-д є наріжним каменем на цьому шляху”, – зазначив директор Юридичного департаменту Національного банку Олег Заморський.
 
За його словами, в Україні на сьогодні захист прав споживачів фінансових послуг відбувається лише в загальному контексті захисту прав споживачів і не є врегульованим законодавством. Конкретні вимоги до розкриття інформації щодо фінансових продуктів та відповідальність за порушення прав споживачів під час надання фінансових послуг не визначені, і від цього зазвичай потерпають користувачі фінансових послуг.
 
“Ми прагнемо створити правове підґрунтя взаємодії фізичних осіб з банками та фінансовими компаніями за європейським зразком. Національний банк вбачає два ключові напрями у вирішенні цього питання: підвищення фінансової обізнаності громадян та посилення їх правової захищеності. Таким чином можна повернути довіру між учасниками фінансових операцій. Ми вже працюємо над програмою підвищення фінансової обізнаності громадян. Сподіваємося також на якнайшвидше прийняття Верховною радою України законопроекту № 2456-д. Наша кінцева мета – фінансово обізнані громадяни, які зможуть ефективно та відповідально інвестувати свої кошти в різні інструменти фінансового ринку і водночас будуть спокійні за якість наданих послуг та непорушність своїх прав”, – наголосив Олег Заморський.
 
Законопроект № 2456-д спрямований насамперед на усунення прогалин та неузгодженостей у системі нормативно-правового забезпечення захисту прав споживачів. Такі правові недоліки досі спричиняють неоднакове застосування правових норм судовою системою.
 
Законопроект зокрема встановлює однакові вимоги щодо реклами послуг, розкриття інформації банками та небанківськими фінансовими установами.
 
Так, НБУ отримає повноваження визначати  мінімальний обсяг інформації, яка має надаватися споживачу щодо кожного виду банківської діяльності, якщо це не врегульовано законодавством.
 
Нагадаємо, законопроект № 2456-д є одним із законопроектів, прийняття яких передбачено Комплексною програмою розвитку фінансового сектору України до 2020 року. Його було зареєстровано 29 грудня 2015 року.  
 
Довідково
 
Питання захисту прав споживачів фінансових послуг врегульовуватиметься кількома законопроектами. Крім законопроекту № 2456-д, важливим також є проект Закону
 
“Про споживче кредитування” № 2455, у якому уточнюється та розкривається питання захисту користувачів фінансових послуг.
 
Законопроект № 2455 забезпечить захист прав та законних інтересів як споживачів, так і кредитодавців. Він допоможе убезпечити споживачів фінансових послуг від можливості порушення їх прав завдяки наданню їм повної інформації для прийняття рішень та посиленню відповідальності фінансових установ за порушення прав споживачів фінансових послуг.
 
Наразі на розгляді Верховної Ради України перебуває 26 законопроектів, необхідних для продовження реформи фінансового сектору. Питання захисту прав споживачів фінансових послуг разом із захистом прав кредиторів, фінансовою реструктуризацією боргів підприємств та фізичних осіб, консолідацією функцій державного регулювання ринків фінансових послуг, а також протидією відмиванню (легалізації) доходів, одержаних злочинним шляхом, мають стратегічне значення для подальшого реформування та розвитку фінансового сектору.