Головний зміст

IMG 3754 1Сьогодні, 16 лютого, голова Київського районного суду м. Одеси Сергій Чванкін розповів телеканалу «Град» про притягнення громадян до відповідальності за керування транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
«Київським районним судом м. Одеси у 2015 р. було ухвалено 469 постанов про притягнення до адміністративної відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння.
 
263 водія було позбавлено права керування транспортними засобами строком від 1 до 2 років.
 
Також в 2015 р. двох водіїв було позбавлено права керування транспортними засобами на 5 та на 10 років з вилученням транспортного засобу. Це водії, які неодноразово притягувались до адміністративної відповідальності.
 
Слід зазначити, що Київський районний суд м. Одеси не тільки притягує до відповідальності винних за керування транспортним засобом, а й проводить профілактику адміністративних правопорушень. Кожного тижня Київський районний суд м. Одеси відвідують школярі та студенти в рамках програми «День відкритих дверей». На таких зустрічах, судді розповідають про резонансні справи зі своєї практики, зокрема про ДТП, які сталися через вживання алкоголю за кермом.
 
Пияцтво за кермом - це злочин. Алкоголь погіршує здатність діяти в дорожньому русі, послаблює здатність оцінки ситуації, в результаті чого зростає ризик аварії.», - розповів голова суду Сергій Чванкін.
 
Сергій Чванків привів декілька прикладів коли суд позбавляв водіїв права керування транспортними засобами за керування в стані алкогольного сп’яніння.
 
Так, злісного правопорушника за керування автомобілем в стані алкогольного сп’яніння на 10 років позбавили права керувати транспортними засобами. Таку постанову ухвалив Київський районний суд м. Одеси.
 
Чоловік керував автомобілем в м. Одесі з явними ознаками алкогольного сп’яніння, від проходження медичного огляду відмовився в присутності двох понятих. В судовому засіданні було з’ясовано, що чоловік злісний правопорушник, оскільки на протязі року він неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності. Так, тільки в 2015 році за ч. 2 ст. 130 КпАП України його двічі було позбавлено права керувати транспортними засобами.
 
Суд не зміг застосувати до правопорушника додаткове стягнення у виді оплатного вилучення транспортного засобу, оскільки в матеріалах справи були відсутні докази, що чоловік є власником автомобілю.
 
Також, Київський районний суд міста Одеси обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та триста тисяч гривень застави чоловіку, який підозрюється у скоєнні страшної аварії, в результаті якої постраждалій жінці ампутували ногу.
 
7 червня приблизно близько 20 год. 25 хв. автомобіль марки «ЗАЗ», рухаючись по вулиці Середній з боку Балківської, вилетів на тротуар і збив жінку.
 
Водій в стані алкогольного сп'яніння на великій швидкості виїхав на тротуар, збив пішохода, а потім врізався в стіну будинку. В результаті ДТП постраждала отримала шок 2 ступеня і травматичну ампутацію правої ступні, перелом правого і лівого стегна.
 
Водій після сварки з дружиною випив пива, але алкоголю йому не вистачило і він вирішив відправитися за ним на своєму автомобілі. В результаті чого по дорозі в магазин і трапилася страшна аварія.
 
За скоєння даного кримінального правопорушення законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 8 років.
 
Також вироком Київського районного суду м. Одеси на п’ять років позбавлено волі молодого хлопця, за вини якого сталась трагедія.
 
Повертаючись додому з нічного клубу, молоді люди попросили засудженого підвести їх до дому за винагородження. Останній ж полюбляв роз’їжджати на своєму авто «BMW 525» на підпитку, за що був позбавлений судом посвідчення водія. Однак рішення суду не зупинило хлопця. В стані алкогольного сп”яніння, без документів він погодився на пропозицію. Зі слів потерпілих, водій рухався дуже швидко. На їх прохання зменшити швидкість він не реагував, внаслідого чого й не справився з керування та здійснив наїзд на опору рекламного щита. Один хлопець помер на місці аварії, інші пасажири отримали численні травми.
 
Нажаль, таких прикладів є безліч і як це не прикро звучить, але велика кількість водіїв, які притягувались до адміністративної відповідальності за керування в стані алкогольного сп’яніння, повторно вчиняють дане правопорушення. Можливо, потрібні зміни до законодавства, які б посилили відповідальність за керування автомобілем в стані алкогольного сп’яніння.