Головний зміст

image 2Голова Верховного Суду Литви Рим Відас Норкус розповів про електронне правосуддя в судах країни. Коли можна в будь-який час не виходячи з квартири подати заяву, а через кілька днів отримати судову ухвалу. Це подобається заявникам у цивільних та комерційних справах.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Разом з тим, він зазначив, що технології спрощують доступ до суду, але не спрощують роботу суду! - по досвіду звернення, заяв, скарг стало більше, а їх могло б не бути, якщо для подачі треба було б подати паперові документи за допомогою звичайної пошти.
 
При цьому сторони можуть подавати документи в більш зручній для них формі, а професійні учасники - адвокат, виконавець зобов'язані отримувати електронні повідомлення суду в якості офіційних. Інші можуть подати заяву про електронну комунікацію. В електронному порядку повністю вирішуються питання про судові накази.
 
34
 
Також про електронний суд розповів Олег Малиневський, партнер ЮК FCLEX.
 
Розповідаючи про необхідність впровадження нових технологій в судові процеси пан Малиневський.
 
Сьогодні електронний суд - практично завершений факт в цивілізованих країнах. В Україні поки що зводиться до обміну кореспонденцією, але це початок. Електронний суд дозволяє скоротити час на процедури, а також дозволяє юристам працювати в комфортних умовах дистанційно. Як приклад успішного досвіду впровадження електронного суду Олег Малиневський привів Київський районний суд м. Одеси.
 
14
 
Нагадаємо, 22 вересня 2015 року у Київському районному суді міста Одеси відбулася презентація успішного запровадження проектів «Електронний суд» та «Інформаційно-платіжний термінал».
 
Основний принцип проекту «Електронний суд» полягає в налагодженні процесу оперативного обміну інформацією в електронному вигляді між судовими установами, учасниками судового процесу, а також іншими державними структурами з метою забезпечення справедливого та неупередженого правосуддя в Україні.
 
Перевагами електронного суду є доступність та оперативність, рух справ по судах різних інстанцій, швидкість розгляду справ та обмін інформацією, а також економія коштів на відправку кореспонденції.
 
На презентації голова Київського суду Сергій Чванкін, розповів, що обидва проекти змогли реалізуватися завдяки багатьом складовим. І, насамперед, як це зазвичай і буває в нашому житті, бажанням рухатися вперед.