Головний зміст

15923Сьогодні вже не залишається сумнівів, що всі українські чиновники і судді повинні будуть в цьому році подати декларації про свої доходи та витрати в електронному вигляді. Більш того, закон передбачає, що такі декларації, починаючи з наступного року, будуть подавати і прості українці.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Своєю позицією в питанні електронного декларування поділився міністр юстиції України Павло Петренко.
 
«Сьогодні ідея невеликого числа романтиків щодо того, що в Україні може бути прозора система контролю за чиновниками, фактично втілюється в життя.
 
Система електронного декларування - це той інструмент, який дасть українському суспільству можливість мати дієвий контроль за державними чиновниками. Вона дозволить кожному платникові податків знати, на що витрачаються державні кошти. Ми взяли найкращі практики наших партнерів і реалізуємо їх в життя вже зараз. У нас поле для корупції завжди створювали бюрократія, зарегульованість, а також безвідповідальність і безконтрольність чиновників. Вводячи нову систему, ми фактично прибираємо момент, пов'язаний з безвідповідальністю і відсутністю контролю. Протягом останніх 20 років в Україні апарат чиновників, який приходив до влади, мав одну мету - використання своїх повноважень в особистих цілях. Українські чиновники були дуже «бідні», а їхні родичі завдяки ставали великими бізнесменами, олігархами і дуже успішними людьми. Тому, ще з 2013 року ми почали складний шлях лобіювання нових антикорупційних законів. І тепер вони починають давати практичні результати.
 
Друге моє переконання полягає в тому, що реформування нашої правоохоронної системи, особливо тієї її частини, яка стосується корупції, можливе лише одним способом, а саме шляхом створення нових органів з новими людьми, новою філософією і новими підходами. Будь-яка реформа старих органів не має ніякого сенсу », - підкреслив Павло Петренко.
 
Джерело: http://sud.ua/