Головний зміст

image2Кабінет Міністрів України звернеться до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради юстиції з закликом провести публічну перевірку дій суддів, що прийняли рішення, які блокують призначення керівників державних підприємств, обраних у результаті відкритих, публічних конкурсів. Про це заявив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду у середу, 18 травня.
 
 
 
 
 
 
 
"Я підпишу сьогодні це звернення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Будемо просити Вищу кваліфікаційну комісію, Вищу раду юстиції не бути байдужими, розглядати ці питання і по нихінформувати суспільство. Я думаю, це дуже важливо з точки зору довіри до Вищої кваліфікаційної комісії, Вищої ради юстиції з боку суспільства", - заявив Володимир Гройсман.
 
Глава Уряду зазначив, що в Україні було розпочато проведення з номінаційним комітетом публічних конкурсів щодо відбору керівників державних підприємств. Уже вдалося провести декілька призначень, але "по багатьох таких підприємствах, які належать українському народу, суди, судові органи влади блокують проведення таких конкурсів, що є абсолютно неприпустимо", - зауважив він.
 
Володимир Гройсман навів приклади підприємств ДП "Укрспирт" та ПАТ "Центренерго", в обігахактивів яких знаходяться мільярди, та в яких рішеннями судів сьогодні заблоковано проведення конкурсів.
 
Прем'єр-міністр навів ще один приклад із підготовленої інформації Міністерства юстиції України щодо аналізу подібних судових рішень. Так, "ухвалою судді Окружного адміністративного суду м. Києва І. О. Качура від 02.02.2016 року, яка залишена без змін Київським апеляційним судом суддею Сорочко, заборонено, зокрема, Міністерству інфраструктури вчиняти дії щодо погодження з Кабінетом Міністрів України та з головою Миколаївської обласної державної адміністрації, як це передбачає Закон, кандидатури переможця конкурсного відбору на заміщення вакантної посади директора ДП «Спеціалізований морський порт Октябрськ».
 
"Я думаю, що деякі представники судової системи хочуть залишити все так, як було, по-старому. Але так не буде, - наголосив Володимир Гройсман. - Сьогодні державні підприємства залишаються джерелом імовірної корупції щодо призначення тих чи інших керівників непрозоро. Ця позиція має бути змінена".
 
Прем'єр-міністр зауважив, що Уряд України буде реагувати на такі випадки неправомірних рішень суддів, інформувати публічно, які суди та судді приймають ці рішення та звертатиметься з цією інформацією до органів юстиції. "Уряд усе буде робити для того, щоби робити цю інформацію публічною. Ми не будемо нічого приховувати, а будемо боротися за кожне право до публічних призначень", - запевнив він.
 
"Хотів би, щоби чесні представники суддівської влади, зрозуміли, що ми є абсолютно солідарні з точки зору повного знищення будь-яких старих схем.
 
Але усі ті, хто вважає, що іменем України може проголошувати свої приватні рішення, ми будемо давати цьому юридичну правову оцінку відповідно до українського законодавства", - підкреслив Голова Уряду.
 
Володимир Гройсман закликав Міністерство юстиції продовжити аналіз і моніторинг неправомірних рішень суддів, що блокують конкурсні призначення. Він також звернувся до народних депутатів долучитися до розголошення інформації про подібні випадки. "Такі ганебні рішення, які дозволяють зловживати на державних підприємствах мають отримати суспільну і юридичну оцінку", - підкреслив Голова Уряду.
 
Прем'єр-міністр також зауважив, що застаріла, недосконала судова система, "яка дозволяє приймати рішення, залежно від того, як вітер подує", має бути змінена, щоб повернути довіру українських громадян.