Головний зміст

519Незадоволення рівнем зарплати серед працівників апарату суду все наростає, зокрема, цього разу вони вирішили поскаржитись Президенту України на квітневу постанову Уряду, якою визначено розміри посадових окладів.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Відповідна петиція до П.Порошенка була зареєстрована на сайті Президента 26 травня і станом на 12.19 цього дня зібрано 105 голосів з 25 тис. необхідних для її розгляду.
 
В петиції відзначається, що постановою КМУ від 6 квітня 2016 року №292 суттєво звужуються розміри посадових окладів працівників апаратів місцевого суду в порівнянні з посадовими окладами керівних працівників і спеціалістів місцевого суду.
 
"... законодавчі гарантії належної оплати праці працівників апарату суду на даний час в нашій державі відсутні. Крім того, під гучними гаслами євроінтеграції, новий Уряд та представники законодавчої гілки влади дозволяють собі суттєво звужувати права представників судової гілки влади на гідну оплату їхньої праці, що також є неприпустимим з точки зору розподілу та балансу влади в нашій країні" - йдеться в петиції.
 
З огляду на зазначена та з метою врегулювання ситуації, що склалась, Президента просять посприяти розгляду ВР законопроекту №4180, яким, зокрема, передбачено затвердження нової редакції статті 147 Закону «Про судоустрій і статус суддів». Тим самим розмір посадового окладу працівника апарату суду, посада якого віднесена до найвищої за умовами оплати праці посади державної служби, буде  установлена в розмірі 1,2 посадового окладу судді місцевого суду, а розмір посадових окладів інших працівників в апараті суду збільшуватиметься на відповідний коефіцієнт пропорційно посадовим окладам працівників, посади яких віднесені до попередньої за умовами оплати праці посади державної служби в такому суді.
 
Також П.Порошенка просять вирішити питання щодо врегулювання оплати праці працівників апарату місцевих судів постановою КМУ від 09.03.2006р. №268, а відповідно постанову КМУ від 06 квітня 2016 року № 292, судячи з назви петиції, хочуть скасувати. Тут варто відзначити, що постанова №292 носить загальний характер і затверджені нею розміри посадових окладів стосується і інших осіб, які працюють на посадах державної служби.
 
Докладніше з нормами постанови КМУ №292 можна ознайомитись тут. Також нагадуємо, що ДСАУ роз'яснила питання посадових окладів на посадах державної служби в судах та управліннях ДСАУ.