Головний зміст

15923Сьогодні Верховний Суд України звернувся до Верховної Ради України з листом щодо заяви Міністра юстиції України.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
«18 травня 2016 року у Верховній Раді України відбулися парламентські слухання на тему «Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні». В обговоренні цієї теми виступив Міністр юстиції України Петренко П.Д. та закликав народних депутатів України в ході проведення судової реформи звільнити 800 суддів, які очікують обрання парламентом безстроково.
 
Змушені констатувати, що, на жаль, така пропозиція лунає вже не вперше з вуст високопосадовців та представників українського політикуму. Більше того, подібні заклики щодо звільнення суддів, як правило, супроводжуються негативними оцінками діяльності суддів, обвинуваченнями всіх суддів у корупції, перекладанням на суддів відповідальності за всі негаразди, які відбуваються в державі. Цим у суспільстві штучно створюється атмосфера неприязні до суддів, недовіри до судової влади, а тотальне звільнення суддів видається єдиним заходом, реалізація якого розблокує проведення реформ у державі, призведе до економічного зростання, покращення добробуту наших співвітчизників та викорінить усі прояви корупції в державі.
 
З огляду на наведене під час вирішення питання стосовно долі тих суддів, у яких закінчився п’ятирічний строк призначення їх на посади, просимо керуватися виключно положеннями міжнародних стандартів у сфері судочинства та національного законодавства й не зважати на політичні заклики, подібні висловленим 18 травня 2016 року на парламентських слуханнях Міністром юстиції У країни Петренком П. Д.» - зазначено в листі.