Головний зміст

729 486 561d1164c2f93На офіційному сайті Апеляційного суду Донецької області з’явилася заява стосовно реального стану здійснення судочинства в суді. Поштовхом до цього став оприлюднений репортаж 22 травня 2016 року в ефірі каналу ІСТV в програмі «ФАКТИ ТИЖНЯ» який стосувався здійснення правосуддя суддями Апеляційного суду Донецької області в м. Бахмуті.
 
 
 
 
 
 
 
 
Зокрема, ведуча програми О. Соколова в досить провокаційних висловлюваннях та тоні заявила, що: «На Донбасі тривають суди над бійцями українських добровольчих батальйонів. Підозри в основному стосовно мародерства, нападів на місцевих. Але от дивина: судити українських бійців приїздять судді з окупованих територій. Суддівських мантій їх ніхто не позбавив. Які виносяться вироки можна собі уявити». Було також продемонстровано судові засідання в кримінальних провадженнях стосовно Коростельова Ю.О., який підозрюється в скоєнні злочину, передбаченого ст. 187 ч.3 КК України, тобто розбій при обтяжуючих обставинах, та Ружанського О.В., підозрюваного в скоєнні злочину, передбаченого ст. 296 ч.4 КК України, тобто хуліганство при обтяжуючих обставинах, за які передбачені покарання в вигляді тривалого позбавлення волі.
 
«Переглянувши зазначений сюжет, заявляємо, що кореспонденти, телеведучі каналу ІСТV зовсім не обізнані про умови роботи та життя суддів Апеляційного суду Донецької області.
 
Принагідно маємо можливість запросити Вас відвідати Апеляційний суд Донецької області для з’ясування реалій здійснення нами правосуддя.
 
А на сьогодні вважаємо за необхідне роз’яснити:
 
після захоплення в вересні 2014 року будівлі Апеляційного суду Донецької області в м. Донецьку представниками незаконних збройних формувань судді Апеляційного суду, які залишились вірними присязі судді та Україні, покинули неконтрольовані Україною території Донецької області, залишивши там своїх близьких, рідних, майно, квартири, будинки, і до цього часу змушені винаймати чуже житло, фактично розпочавши життя з нуля;
 
до сьогодні ми не маємо можливості відвідувати своїх престарілих батьків, могили наших рідних, близьких; навіть в разі смерті самих близьких та батьків ми не маємо можливості провести їх в останній шлях та попрощатись з ними, бо це є вкрай небезпечно для нашого життя, здоров’я та свободи, так як ми вважаємось ворогами «республіки».
 
Слід нагадати, що під час розгляду апеляційної скарги захисника підозрюваного Коростельова Ю.О. 15.03.2016 року присутніми в залі судового засіданні громадянами під червоно-чорними прапорами «Правого Сектору», а також невідомими громадянами в камуфляжній формі, в присутності захисника Коробко Д. був застосований безпрецедентний тиск на колегію суддів з вимогою прийняти рішення, яке би відповідало вимогам цих громадян, а саме – негайно звільнити з-під варти Коростельова Ю.О. Ці дії супроводжувались образами на адресу суддів - жінок, погрозами їх розправи, в тому числі із застосуванням в залі судового засідання гранати, фізичного насильства, в результаті чого двоє суддів - жінок були заблоковані та стали заручниками цих громадян, а третій суддя, не дивлячись на застосування до неї фізичного насильства, зуміла покинути зал судового засідання.
 
Під час цих подій в залі судового засідання був присутній народний депутат України Маркевич Я.В.
 
Відеозапис фрагментів цього судового засідання наявний.
 
Внаслідок двохгодинних перемовин адміністрації суду з представниками громадян, що вчиняли насильницькі дії, захисником Коробко Д. судді були звільнені.
 
Відомості стосовно неправомірних дій під час розгляду апеляції в кримінальному провадженні стосовно Коростельова Ю.О. внесені до ЄРДР та розпочато досудове розслідування.
 
З метою забезпечення безпеки громадського порядку та безпеки суддів і працівників апарату суду під час продовження розгляду апеляції, голова суду Агєєв О.В. на підставі Закону України «Про державний захист працівників суду та правоохоронних органів» звернувся до начальника Артемівського відділу Національної поліції в Донецькій області. 16.03.2016 року, про яке йдеться в сюжеті, за підвищених заходів безпеки, які забезпечило ГУ Національної поліції в Донецькій області, апеляція була розглянута.
 
Нагадуємо замовникам сюжету, що подібний тиск на суддів мав місце і під час розгляду апеляції в кримінальному провадженні стосовно Ружанського О.В.
 
Звертаємо увагу каналу ІСТV, що, відповідно до Конституції України, Закону України «Про судоустрій і статус суддів» правосуддя здійснюється на засадах верховенства права, незалежності суддів, рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних та інших ознак.
 
Розглядаючи кримінальні провадження як щодо учасників добровольчих батальйонів, так і щодо осіб, які підозрюються в злочинах, пов’язаних з тероризмом, злочинах проти основ Національної безпеки України, в межах висунутої державним обвинуваченням підозри, судді Апеляційного суду Донецької області керуються саме цими принципами. Особа, яка скоїла злочин, ким би вона не була, повинна бути притягнута до відповідальності та понести відповідне покарання, на яке вона заслуговує.
 
Вважаємо, що сюжети, подібні показаним на каналі ІСТV 22.05.2016 року, є прямим неприхованим тиском на суддів з боку засобів масової інформації. Метою цих сюжетів є залякування суддів по конкретним кримінальним провадженням на замовлення їх учасників, що є неприпустимим в державі, яка проголошує європейські цінності, в тому числі в сфері правосуддя» - зазначено в заяві суддів.