Головний зміст

171264До Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності надійшов для ознайомлення Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо виконання рекомендацій, які містяться у коментарях Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи).
 
 
 
 
 
 
 
 
Відповідно до ініціативи планується змінити правила перевірки документів. Так, передбачено, що «відсутність документів, які посвідчують особу, не є підставою для затримання особи, яка не вчинила правопорушення».
 
Крім цього, визначається, що вимагати документи працівник поліції може «виключно після пояснення причин такої перевірки». Водночас такі причини пропонується розширити. Якщо нинішнє законодавство передбачає, що такою підставою може бути наявність в особи зброї чи наркотичних засобів, то відповідно до проекту достатньо буде «підозри або достатніх підстав уважати», що особа має такі речі. А підстави вважати саме так можна завжди знайти.
 
Проектом пропонується виключити зі складу поліції органи досудового розслідування та поліцію охорони.
 
Також передбачається, що поверхнева перевірка здійснюються з обов’язковою відеофіксацією усього процесу поверхневої перевірки. Поліцейський зобов’язаний повністю показати особі відеозапис поверхневої перевірки цієї особи, її речей чи транспортного засобу.
 
Про затримання особи має бути негайно повідомлено її родичів або інших, вказаних затриманим, близьких осіб. Згідно з проектом особа має право повідомити про це особисто.
 
Законопроект також передбачає наступне:
 
- обмежує застосування водометів не лише при температурі повітря нижче +10°C, а й тиском струменя 10 і більше атмосфер, а також забороняється направляти струмень водомета в голови людям;
- визначає, що вогнепальну зброю поліцейські можуть застосовувати для затримання особи, яку застали під час вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину і яка намагається втекти, а іншими способами її затримати неможливо.
 
 Джерело: http://zib.com.ua/