Головний зміст

romanyk cЩе в серпні минулого року у Верховній Раді було зареєстровано два законопроекти: №2506а «Про виконавче провадження» та №2507а «Про органи і осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів». Обидва вони пройшли довгий шлях і, нарешті, 2 червня 2016 року були прийняті більшістю голосів народних обранців.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Своєю позицією в цьому питанні поділився голова Верховного Суду України Ярослав Романюк.
 
«Будь-яка конкуренція краще, ніж монополія. Інші держави впроваджують інститут приватного виконавця, і думаю, що для України теж буде корисно, якщо буде конкуренція на ринку таких послуг між державними і приватними виконавцями. Але це ніяк не може бути панацеєю для вирішення всіх проблем, які існують в сфері виконання судових рішень. Досвід колишніх радянських країн, який необхідно враховувати, оскільки вони вже пройшли цей шлях і накопичили певний негатив і позитив, каже, що це не тільки не вирішить проблему, а навіть, навпаки, посилить її. Приватні виконавці із задоволенням будуть виконувати «ласі» рішення, але в такому випадку виконавчий збір, який сьогодні йде в дохід держави, буде осідати в приватних кишенях, і тільки частина його буде надходити до бюджету. А то, що зараз не виконується, для них також не становитиме особливого інтересу і виконуватися не буде.
 
На мій погляд, цю проблему треба вирішувати комплексно, а не тільки шляхом впровадження приватних виконавців. Потрібно шукати причини, які сьогодні заважають виконувати судові рішення. А таких причин цілий комплекс. Перш за все, це стосується якості нашого законодавства. Сьогодні часто приймаються популістські закони, які не забезпечені державою. Наприклад, одним з таких став свого часу закон, що дає певні гарантії дітям війни. Закон прийнятий, і на всі звернення громадян, які потрапляють під його дію, суд приймає рішення на користь цих громадян. Але від того, що суд прийняв рішення, гроші в бюджеті не з'явилися. Виконати таке рішення неможливо, і неважливо, державний виконавець або приватний буде його виконувати - він не зможе зобов'язати державне казначейство виплатити гроші, яких немає », - підсумував суддя.