Головний зміст

image2Відповідно до положень Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» при Вищій раді юстиції було утворено Тимчасову спеціальну комісію з перевірки суддів судів загальної юрисдикції для проведення спеціальної перевірки суддів як тимчасового посиленого заходу розгляду питань про притягнення суддів судів загальної юрисдикції до дисциплінарної відповідальності і звільнення з посади у зв’язку з порушенням присяги з метою підвищення авторитету судової влади України та довіри громадян до судової гілки влади, відновлення законності і справедливості.
 
 
 
Згідно з частиною першою статті 2 цього Закону перевірка суддів проводиться протягом одного року з дня формування складу Комісії. Оголошення про утворення Комісії було опубліковано 12 червня 2014 року в газеті «Голос України» та на офіційному веб-сайті ВРЮ.
 
У зв’язку зі спливом строку повноважень Комісія листом від 7 квітня 2016 року завершила передачу до Вищої ради юстиції заяв та доданих до них матеріалів, щодо яких нею не були прийняті рішення.
 
Відповідно до частини чотирнадцятої статті 4 вказаного Закону діяльність Комісії припиняється після закінчення визначеного Законом строку, про що на офіційному веб-сайті Вищої ради юстиції робиться відповідне повідомлення. Зазначене повідомлення також публікується в газеті «Голос України».
 
Враховуючи зазначені обставини, Вища рада юстиції на засіданні 9 червня 2016 року прийняла рішення, відповідно до якого вирішила оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищої ради юстиції та в газеті «Голос України» інформацію про припинення діяльності Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції.
 
«Сьогодні нами на засіданні ВРЮ було прийнято рішення про припинення діяльності Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, – прокоментував під час прес-конференції для представників ЗМІ рішення Ради Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк. – До цього часу були сумніви, чи діє ТСК? Проте рік роботи показав, що жодного висновку до нас не надійшло. Вони й не могли надійти, бо відповідно до закону (Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні». – Ред.) діяльність Комісії була припинена і її члени з різних причин не могли розглядати матеріали. На жаль, ТСК завершила передачу матеріалів до ВРЮ лише у квітні 2016 року. Нині ці матеріали розподілені між членами ВРЮ».