Головний зміст

sidrНародні депутати поки не сформували чітких критеріїв, за якими визначатимуться, чи гідний той чи інший суддя, раніше призначений на п'ятирічний термін, обрання на посаду судді безстроково.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Про це  розповів народний депутат, член Комітету з питань правової політики і правосуддя Верховної Ради Руслан Сидорович.
 
 
«Перевірити кожного суддю буде дуже складно. Фактично зараз немає механізмів для такої перевірки. Немає критеріїв, за якими можна визначити, за кандидатуру якого судді варто голосувати, а за кого ні », - розповів виданню народний депутат.
 
За його словами, навіть профільний комітет не здатний провести чіткий відбір кандидатур.
 
«Ми знаходимося в правовому вакуумі. Комітет вже не уповноважений розглядати кандидатури суддів. Проект постанови щодо обрання суддів буде вноситися апаратом Верховної Ради. У такому режимі народним депутатам буде складно визначитися, за кого потрібно голосувати, а за кого - ні. Якщо подивитися на існуючу практику розгляду законопроектів, то фахової дискусії практично не буває - є лише популізм і політиканство », - вважає народний депутат.
 
 
Проте, за словами Руслан Сидоровича, можна говорити про те, що головні проблеми та обрання безстроково виникнуть у суддів-п'ятирічок, які виносили рішення щодо учасників масових акцій протесту в 2013-2014 рр., А також обмежували в цей час проведення акцій протесту .
 
 
«Можна говорити, що низькі шанси на обрання безстроково у тих суддів, які ухвалювали рішення щодо учасників Майдану. Наявність рішення Вищої ради юстиції в цьому випадку буде для нас необов'язково. Під питанням буде обрання безстроково суддів, щодо яких є питання у громадськості та експертів. Зокрема, з приводу відповідності їх способу життя їх доходам », - розповів народний депутат.
 
 
Як визнає Руслан Сидорович, проблему безстрокового обрання суддів вирішувати потрібно.
 
 
«Зараз ми намагаємося скласти список суддів, по яким немає питань. Таким суддям необхідно дати шанс працювати суддями і далі. В Україні вже є чотири суди без суддів, а якщо ми не вирішимо проблему з обранням зараз, то до кінця року відразу від 30 до 40 судів можуть залишитися без суддів. Це означає, що громадяни будуть позбавлені права на доступ до правосуддя », - зазначив депутат.
 
 
Нагадаємо, що в парламенті зараз знаходяться документи на більш ніж 800 суддів, які чекають обрання безстроково або переведення з одного суду до іншого. Голосування парламенту за таким суддям мало відбутися сьогодні, але в підсумку було вирішено перенести його на наступний пленарний вівторок.
 
 
Джерело: http://sud.ua/