Головний зміст

6200617 червня 2016 року у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України відбувся круглий стіл «Аналіз практики дисциплінарних органів у 2015-2016 роках». Аналіз здійснено Інститутом прикладних гуманітарних досліджень у рамках проекту «Моніторинг рішень про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності» за підтримки Проекту USAID «Справедливе правосуддя».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
У круглому столі взяли участь: Девід Вон, керівник Проекту USAID «Справедливе правосуддя», Наталія Петрова, заступник керівника Проекту, Анна Сухова, радник з правових питань Проекту, Михайло Буроменський, президент Інституту прикладних гуманітарних досліджень, Олександр Сердюк, директор аналітичного центру Інституту, Валерія Кохан, керівник проекту, та Сергій Сиротенко, експерт проекту. Вищу кваліфікаційну комісію суддів України у обговоренні представляли: Сергій Козьяков, Голова Комісії, Микола Патрюк, заступник Голови Комісії, Михайло Макарчук, секретар дисциплінарної палати Комісії, Олена Пономаренко, керівник секретаріату, та інші представники секретаріату Комісії.
 
Під час зустрічі презентували проект дослідження «Дисциплінарна відповідальність суддів: аналіз практики 2015-2016 років». Метою даного дослідження стало здійснення аналізу рішень про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності, вивчення впливу дисциплінарної практики на поведінку суддів, надання рекомендацій щодо усунення типових проявів неналежної поведінки суддів, а також сприяння залученню громадськості до моніторингу рішень про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.
 
У ході круглого столу учасники обговорили проміжні результати дослідження, обмінялися зауваженнями щодо деяких пунктів та домовилися про подальшу співпрацю для підготовки остаточного тексту аналітичного документу.
Довідково:
 
Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» працює в Україні з жовтня 2011 року на підтримку судової реформи.
 
Мета Проекту – сприяти утвердженню верховенства права в Україні шляхом зміцнення суддівської незалежності, підвищення рівня прозорості та підзвітності судової системи, підвищення рівня обізнаності громадян із діяльністю судової влади задля зростання довіри суспільства до неї.
 
Завданнями Проекту є сприяння гармонізації національної нормативно-правової бази щодо впровадження судової реформи з європейськими та міжнародними стандартами у сфері підзвітності та незалежності судової влади, проведенню конституційної реформи, підвищенню рівня прозорості та підзвітності в діяльності ключових судових установ, вдосконаленню професіоналізму та ефективності в діяльності судової системи України, модернізації юридичної освіти, посиленню ролі громадських організацій у здійсненні моніторингу та підтримці судової реформи, реалізації Законів України «Про очищення влади» та «Про відновлення довіри до судової влади в Україні».
 
Інститут прикладних гуманітарних досліджень засновано 30 листопада 1998 року групою українських юристів, соціологів та політологів.
 
За час свого існування Інститут перетворився на одну з провідних неурядових дослідницьких та тренінгових установ в країні. Інститут має значний досвід професійної діяльності в підготовці фундаментальних аналітичних досліджень, що мають суттєве значення для розвитку українського законодавства, в участі в законопроектних роботах, в проведенні масштабних соціологічних досліджень, в організації заходів з захисту прав людини, в проведенні круглих столів, семінарів та професійних  тренінгів.