Головний зміст

stoyanovМикола Стоянов, адвокат, декан факультету адвокатури НУ ОЮА надав відповіді прес-службі Київського районного  суду м. Одеси на  запитання, які цікавлять громадян у зв’язку з прийняттям змін до Конституції України.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Як Ви ставитесь до змін в Конституцію України стосовно  виняткового представництва адвокатів в суді? 
 
 
Останнім часом інтенсивно відбуваються реформування законодавства, особливо зміни у системі органів правосуддя, правоохоронної та правозахисної діяльності. На сьогодні юридичні послуги надаються як адвокатами, так і суб’єктами підприємницької діяльності, які здійснюють представництво та захист інтересів у судах, надають консультаційні послуги тощо.
 
 
Адвокатська діяльність регулюється спеціальним законодавством та контролюється органами адвокатського самоврядування, вимоги щодо якості надання юридичних послуг юристами не встановлюються, тобто вони не несуть відповідальності за свої дії, що значно впливає на якість таких послуг. Більшість практикуючих юристів працюють добросовісно, проте ніхто із громадян не застрахований від отримання неякісних послуг від осіб, які зацікавлені в отриманні від клієнта прибутку, а не вирішенні його проблем. 
Я вважаю, що монополія адвокатів буде сприяти підвищенню рівню надання правової допомоги.
Як дані зміни можуть вплинути на пересічних громадян?
 
 
Підприємницька діяльність юриста здійснюється з метою отримання прибутку, адвокатська діяльність є правозахисною. Так, адвокатура діє саме для забезпечення права на захист від обвинувачення та для надання правової допомоги при вирішенні справ у судах та інших державних органах.
 
 
Тому адвокат дотримується адвокатської етики, зобов’язаний зберігати адвокатську таємницю, підвищувати свій професійний рівень, а також несе дисциплінарну відповідальність за допущені недоліки при виконанні роботи, що зобов’яже адвоката якісніше захищати права клієнтів в суді.
 
 
Тому, потрібно думати не про інтереси практикуючих юристів, а про інтереси громадян, яким вони прагнуть надавати правову допомогу без відповідних знань і адвокатського досвіду.
Як ви вважаєте,  у зв’язку із введенням монополії більшість  юристів ринуться отримувати посвідчення адвоката ?
 
 
Правники, які надавали правові послуги, будуть змушені вступити до лав адвокатури, адже вони не зможуть здійснювати представництво та захист в судах та інших органах. Тобто практикуючі юристи повинні будуть здати кваліфікаційний іспит та пройти шестимісячне стажування під наглядом більш досвідченого адвоката, щоб стати адвокатом та призведе до підвищення кваліфікації. Якщо особа є обізнаною в сфері права, то не виникне складнощів при отримання посвідчення адвоката.
 
 
З прийняттям відповідних змін до Конституції, доступ до отримання професії буде спрощений, а монополія адвокатів на представництво в судах буде втілюватися поетапно.
Збільшення  кількості адвокатів   призведе до появи здорової конкуренції ?  
Професійна правнича допомога гарантована Конституцією України та надає можливість особі отримати високоякісні послуги, які може забезпечити лише адвокат, пройшовши відповідну підготовку.  
 
 
Тому, допомога буде надана адвокатом, який матиме необхідний рівень професійної підготовки, буде пов'язаний правилами професійної етики, законодавчими вимогами доступу до професії та нестиме відповідальність за неналежне виконання ним свого професійного обов'язку, що сприятиме реалізації принципу верховенства права. Це забезпечить можливість надання якісного та доступного представництва та захисту в судах. 
 
 
Підприємницька діяльність є самостійною та на власний ризик, а адвокатська діяльність є незалежною професійною діяльність щодо здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту, і наслідки наданих послуг для клієнта можуть бути на практиці різними.