Головний зміст

dyjbrtuklqАдвокат може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності у визначеному Законом порядку. Зупинення права на заняття адвокатською діяльністю не позбавляє особу статусу адвоката.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Таке пояснення надала Рада адвокатів України у своєму роз'ясненні, затвердженого рішенням РАУ від 10 червня 2016 р. №126.
 
Відповідне рішення було прийнято у відповідь на прохання роз’яснити, чи має право дисциплінарна палата КДКА приймати рішення по скарзі стосовно адвоката, право на заняття адвокатською діяльністю якого на момент перевірки зупинено за його заявою.
 
В роз'ясненні відзначається, що право на заняття адвокатською діяльністю зупиняється у разі подання адвокатом відповідної заяви та поновлюється у разі отримання радою адвокатів регіону заяви  від  адвоката про поновлення права на заняття адвокатською діяльністю.В силу положень Закону про адвокатуру процедура зупинення права на заняття адвокатською діяльністю, на відміну від припинення права на заняття адвокатською діяльністю, не передбачає анулювання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю.
 
Ні Законом, ні прийнятими на його виконання актами РАУ, не передбачено, що зупинення права на заняття адвокатською діяльністює підставою для прийняття дисциплінарною палатою КДКА рішення про відмову в порушенні дисциплінарної справи стосовно адвоката, щодо якого надійшла заява (скарга) про дисциплінарний проступок.
 
"Такого правового наслідку як неможливість бути притягнутим до дисциплінарної відповідальності на час зупинення права на заняття адвокатською діяльністю Законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» не передбачено", - пояснюють в РАУ.
 
Наявність у особи статусу адвоката передбачає можливість її притягнення до дисциплінарної відповідальності у порядку дисциплінарного провадження з підстав, передбачених Законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Зупинення права на заняття адвокатською діяльністю не позбавляє особу статусу адвоката, а отже останній може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності у визначеному  Законом  порядку.
 
Джерело: http://yur-gazeta.com/