Головний зміст

76ih567ikj0Під час засідання 7 липня 2016 року Вища рада юстиції вирішила відкрити провадження за зверненням Міністерства юстиції України про порушення вимог щодо несумісності, визначених Законом України «Про очищення влади», стосовно судді апеляційного суду міста Києва Сокуренка Дмитра Михайловича.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Підставою подання та відкриття провадження стало перебування судді Сокуренка Д.М. на посаді члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України понад рік (а саме 1456 днів) протягом періоду, зазначеного у пункті 6 частини першої статті 3 Закону України «Про очищення влади», а також протягом періоду, про який йдеться у пункті 2 частини другої статті 3 цього Закону. Як зазначало у своєму зверненні Міністерство юстиції України, перебування на посаді судді згідно з частиною першою статті 54 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» несумісне з наявністю заборон такій особі обіймати посади, щодо яких здійснюється очищення влади у порядку, передбаченому Законом України «Про очищення влади».
 
Нагадаємо, що з часу прийняття Закону України «Про очищення влади» на розгляд Вищої ради юстиції надійшло понад 70 подань Міністерства юстиції України стосовно порушення суддями вимог щодо несумісності.
 
За результатами розгляду вказаних звернень Вищою радою юстиції відкрито 30 проваджень щодо перевірки дотримання суддями вимог законодавства про несумісність та прийнято 16 рішень про залишення без розгляду матеріалів щодо несумісності.
 
За результатами розгляду проваджень, відкритих Вищою радою юстиції на підставі звернень Міністерства юстиції України, прийнято 2 рішення про відмову у внесенні подання про звільнення судді.
 
Наразі Вищою радою юстиції прийнято 1 рішення про внесення подання про звільнення судді з посади у зв’язку з порушенням суддею вимог законодавства щодо несумісності.