Головний зміст

stvtukryutbky0Асоціація правників України закликає правоохоронні органи України, представників судової гілки влади утриматись від дій, що порушують гарантії професійної діяльності адвокатів.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Асоціація правників України  звертається з приводу неприпустимості проведення обшуків щодо адвокатів, які здійснюють захист прав та інтересів осіб у кримінальних провадженнях.
 
Відповідну заяву-реакцію на обшуки НАБУ у адвокатів 5 липня сьогодні опублікувала Асоціація правників України. З наступним текстом:
"5 липня 2016 року Національним антикорупційним бюро України проведено низку обшуків в офісах та за адресами місць проживання адвокатів, які надають правову допомогу підозрюваним у так званій «газовій» справі Олександра Онищенка, зокрема, у робочому приміщенні адвоката Андрія Циганкова.
 
НАБУ є державним правоохоронним органом, основними принципами діяльності якого є верховенство права, законність, повага та дотримання прав, свобод людини та громадянина.
 
Вважаємо, що такі дії правоохоронних органів грубо порушують право на захист, передбачене Конституцією України, є відвертим втручанням в адвокатську діяльність та нівелюють кінцеву мету державних органів – захист інтересів громадян.
 
Професійні права та гарантії адвоката гарантуються Конституцією України, Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (надалі - Закон), Кримінальним процесуальним кодексом України (надалі – КПК України) та безспірно визнані усіма демократичними державами.
 
Відповідно до зазначених актів адвокатська діяльність здійснюється на засадах заборони будь-яких втручань, зокрема: забороняється доступ до речей, документів, що є обміном інформацією між захисником та його клієнтом, а також недопускається ототожнення адвокатів з клієнтами та їх справами у процесі  виконання професійних обов’язків.
 
Недотримання цих гарантій суперечить засадам функціонування правової держави.
 
НАБУ, проводячи обшуки у адвокатів, ставить під загрозу фундаментальний принцип адвокатської діяльності – гарантії адвокатської таємниці та існування конституційного інституту адвокатури  в цілому.
 
Вимагаємо припинити системні порушення, практику тиску та переслідування адвокатів, які здійснюють захист прав та інтересів осіб у кримінальних провадженнях, оскільки у такому разі професія адвоката втрачає сенс існування".
 
Джерело: