Головний зміст

7i578oktnubjyПідгрунтям для розробки таких заходів став аналіз результатів розгляду дисциплінарних справ у Вищій раді юстиції. Про це Голова ВРЮ І. Бенедисюк зазначив у інтерв’ю «Юридичній практиці». «Справи, які ми розглянули на підставі висновків ТСК, показали, що рівень кваліфікації окремих суддів, зокрема слідчих, які приймають рішення по так званим справах Майдану, недостатньо високий, – сказав Голова ВРЮ. – Це пов'язано з тим, що, по-перше, попереднє навчання слідчих суддів як таке не проводилося, по-друге, істотно змінилося правове регулювання окремих питань».
 
 
 
За словами І. Бенедисюка, якщо судді не були належним чином підготовлені, стверджувати, що вони «допускали якісь порушення навмисно, не зовсім правильно».
 
 
«Крім того, ми звернули увагу ще на одну проблему, з якою зіткнулися судді адміністративних судів при розгляді справ про обмеження проведення мирних акцій протесту, – сказав І. Бенедисюк. – Її причина криється у відсутності як належного законодавчого регулювання, так і знань і практичних навичок в розгляді справ такої категорії».
Виявивши такі системні порушення, Вища рада юстиції, як орган, що відповідає за формування високопрофесійного суддівського корпусу, виступила з ініціативою про проведення навчання суддів. «Оскільки ВРЮ не може проводити таке навчання самостійно, ми вирішили заручитися підтримкою Національної школи суддів України та Асоціації слідчих суддів, які з радістю відгукнулися на таку пропозицію. І вже найближчим часом, в двадцятих числах липня, ми проведемо семінар для суддів», – підсумував Голова Вищої ради юстиції.
Крім того, восени планується проведення практичного заходу для суддів адміністративних судів.
 
 
«У майбутньому ми постараємося побудувати свою роботу таким чином, щоб діяти на випередження, – зазначив І. Бенедисюк. – У разі якщо в процесі виконання своїх функцій, в тому числі дисциплінарних, ми виявимо больові точки, системні проблеми, то шляхом проведення подібних заходів, практичного навчання суддів спробуємо попередити їх виникнення в подальшому».
 
 
Водночас, очільник Вищої ради юстиції нагадав, що Національна школа суддів України вже розробила спеціальну програму навчання, яка передбачає проведення відповідних курсів підвищення кваліфікації для слідчих суддів.
За його словами, системного вирішення потребує і проблема надмірного навантаження, з яким працюють українські судді, і яке є одним із основних чинників, що негативно позначаються на якості і ефективності здійснення правосуддя. Голова ВРЮ не виключив, що одним із шляхів вирішення цієї проблеми може стати й розробка спільно із Державною судовою адміністрацією України заходів з метою збільшення кількісного складу слідчих суддів.