Головний зміст

yhfjry7tkyj50733Прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, на виконання зобов'язань України з лібералізації візового режиму з Європейським Союзом».

 

 

 

 

 

 

Закон визначає перелік документів, що дають право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну, згідно з яким такими документами є:


паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
дипломатичний паспорт України;
службовий паспорт України;
посвідчення особи моряка;
посвідчення члена екіпажу;
посвідчення особи на повернення в Україну (дає право на в’їзд в Україну)


У передбачених міжнародними договорами України випадках замість документів, зазначених у частині першій цієї статті, для виїзду з України і в’їзду в Україну можуть використовуватися інші документи.


Закон встановлює порядок оформлення документів для постійного проживання громадян України за кордоном, згідно з яким: «оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сферах міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів.


Оформлення документів для залишення на постійне проживання за кордоном громадян України, які виїхали за кордон тимчасово, здійснюється закордонними дипломатичними установами України».


Законом також визначено підстави для тимчасового обмеження права громадян України на виїзд з України, згідно з яким, «Тимчасове обмеження права громадянина України на виїзд з України у випадках, передбачених частиною першою цієї статті, запроваджується в порядку, передбаченому законодавством. У разі запровадження такого обмеження орган, що його запровадив, в одноденний строк повідомляє про це громадянина України, стосовно якого запроваджено обмеження, та центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону»;


Законом встановлено порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності з питань виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України.


Закон прийнято з урахуванням техніко-юридичних правок.

Проект Закону зареєстровано за №3224.