Головний зміст

ghhkjklВерховна Рада ухвалила зміни до Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, на виконання зобов’язань України з лібералізації візового режиму з Європейським Союзом» (№ 3224), якими запроваджується біометричний паспорт громадянина України. З кількох спроб його підтримали 226 депутатів.

 


Цей закон є частиною «безвізового» пакета законів, які Україна має ухвалити для запровадження безвізового режиму з ЄС. Згідно з документом, паспорт у формі картки з електронним носієм видаватимуть громадянам України після досягнення 14 років, для неповнолітніх він оформлятиметься на чотири роки, а після досягнення повноліття — на 10 років.

Для оформлення закордонного паспорта, дипломатичного, службового та низки інших документів використовуватимуть оцифровані відбитки пальців рук (наразі відбитки пальців у таких випадках беруть тільки за згодою власника). Водночас для оформлення паспорта громадянина України відбитки пальців братимуть лише за згодою власника. У паспорті не буде штампа про шлюб та розлучення. Паспорт міститиме текст українською та англійською мовами. У законі прописано порядок оформлення документів для постійного проживання громадян України за кордоном. Кожен громадянин України може мати не більше двох закордонних паспортів.

Законом також визначено підстави для тимчасового обмеження права громадян України на виїзд з України та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності з питань виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України.