Головний зміст

59569ed407b2eff4e84efc4585b4e017 XL16 липня в"Голосі України" було опубліковано Закон "Про судоустрій та статус суддів". Закон, за винятком кількох положень, набирає чинності одночасно зі змінами до Конституції (щодо правосуддя).

 

 

 

 

 


Закон переглядає порядок призначення суддів на посади та звільнення їх з посад, зокрема з урахуванням передбаченого проектом змін до Конституції України щодо правосуддя вилучення повноважень політичних органів у питаннях суддівської кар'єри, уточнено і посилено гарантії незалежності суддів. Він передбачає скасування інституту "призначення судді на посаду вперше" (п'ятирічний, так званий "випробувальний", термін для суддів) та обійняття посад суддями лише безстроково.

Також президент позбавляється повноважень щодо утворення та ліквідації судів своїм указом. Повноваження Верховної Ради України щодо надання згоди на затримання судді або утримання його під вартою чи арештом до винесення обвинувального вироку судом передається до органу системи правосуддя – Вищої ради правосуддя. Таким чином, із вказаного процесу усунуто політичну складову. На посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший тридцяти та не старший шістдесяти п'яти років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше п'ять років, є компетентним, доброчесним та володіє державною мовою. При цьому вимога щодо компетентності охоплюватиме не лише професійний аспект, а також інші аспекти – зокрема особистий, соціальний тощо.