Головний зміст

IMG 8540 2Сьогодні в Одесі відбулась презентація пілотного проекту «Електронний суд».

 

 

 

 

 

 

 

 

При підтримці та участі проекту USAID «Справедливе правосуддя», за ініціативою територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області, рік тому, Радою суддів України було прийнято рішення про запровадження проекту «Електронний суд» у Київському районному суді м.Одеси, Овідіопольському районному суді та апеляційному суді Одеської області.

IMG 8505 1

IMG 8540 1

В заході взяли участь Ігор Бенедесюк - голова Вищої ради юстиції, Зеновій Холоднюк - голова ДСА України, Девід Вон - керівник Проекту USAID «Cправедливе правосуддя», Сергій Чванкін - голова Київського районного суду м. Одеси, Володимир Петренко - суддя Київського районного суду м. Одеси, Сергій Сученко - спеціаліст з питань права та судового адміністрування Проекту USAID «Справедливе правосуддя», Сергій Шкляр - заступник Міністра юстиції Украіни.

 

IMG 8510 1

Відкриваючи захід, голова ВРЮ Ігор Бенедисюк зазначив: «Сьогодні у нас буде можливість побачити результати пілотного проекту «Електронний суд», цей маленький крок, який зробили пілотні суди - це великий крок у майбутньому, без якого неможливий розвиток судової системи. Потрібно змінювати підходи до покращення роботи судів, і шлях яким потрібно йти – це «Електронний суд». ВРЮ повністю підтримує дану новацію. До «Електронного суду» потрібно також залучати інші державні органи, щоб повністю переходити на електронний документообіг.

IMG 8557 1

IMG 8683 1

Девід Вон, керівник Проекту USAID «справедливе правосуддя» більш детально розповів про дану новацію: «Електронний суд» забезпечує обмін документами в електронному вигляді між судом та сторонами процесу, судом та іншими органами державної влади, а також між судами. Проект спрямований на сприяння поступовому переходу документообігу суду в без паперовий електронний формат, прискорення проходження справ та обміну інформацією в суді. Проект дозволяє виявити усі організаційно-правові перешкоди у впровадженні автоматизованого без паперового судового документообігу в державі та розробити механізм їхнього усунення, а також оцінити потенційне зменшення фінансових та часових витрат в результаті переходу судів на без паперовий документообіг.

IMG 8513 1

IMG 8529 1

IMG 8592 1

IMG 8602 1

З вересня 2015 року Київським районним судом м. Одеси здійснено 3315 таких запитів у електронному вигляді. Суд одержує відповідь за 1 добу, а раніше на це витрачалося 14-20 днів. Дана новація дала можливість зекономити 68 000 грн.

IMG 8598 1

 

Також в електронному вигляді до суду надійшло 744 цивільні справи та близько 100 клопотання від слідчих та прокурорів.

IMG 8565 1

 

До Державної фіскальної служби направлено 23 виконавчі документи в електронному вигляді, однак через те, що діючим законодавством передбачено направлення виконавчих листів в паперовому вигляді, доводиться одночасно направляти і в паперовому вигляді. Якщо внести зміни до діючого законодавства, це дасть можливість значно економити бюджетні кошти.

IMG 8661 1

IMG 8648 1

Щоб простити співпрацю між судом до експертною установою, налагоджена робота з ОНДІСЕ, ухвали про призначення експертизи, основні документи по справі, клопотання та повідомлення експертів надсилаються в електронному вигляді. Однак, у зв’язку з тим, що діюче законодавство не передбачає направлення справ до експертних установ в електронному вигляді, учасники домовились додатково надсилати всі необхідні матеріали в паперовому вигляді.

IMG 8681 1

Володимир Петренко, суддя Київського районного суду м. Одеси розповів присутнім про зміни до законодавства, які необхідні для повноцінного запровадження безпаперового автоматизованого документообігу в судовій системі України.