Головний зміст

parubiuГолова Верховної Ради України Андрій Парубій в ході підсумкового брифінгу в понеділок зазначив, що в парламенті готуються законодавчі зміни, які спростять зняття недоторканності з підозрюваних у злочинах депутатів і позбавлять їх можливості втекти з України.

 

 

 

 

За словами керівника парламенту, діючий Регламент передбачає тривалу процедуру зняття недоторканності та надання згоди на арешт депутата, що дає йому можливість покинути Україну, як це було з народним депутатом від «Волі народу» Олександром Онищенком, якому пред'явлено підозру в здійсненні масштабних газових схем.

У той же час порушення такої процедури призводить до скасування зняття недоторканності судами, як це було у випадку з депутатом від Радикальної партії Ігора Мосійчука. «Коли ми йдемо не за Регламентом, суд наші рішення скасовує, ви це знаєте. Коли ми йдемо по Регламенту, це дає можливість, як було з Онищенко, покинути межі України. Тому ці зміни готуються », - сказав А. Парубій.

Також Голова Верховної Ради зазначив, що він сам є прихильником зняття депутатської недоторканності за умови внесення змін до Конституції України, в той же час є вихід з цієї ситуації через зміни в Регламент. «Якщо ми побачимо, що немає 300 голосів для того, щоб внести зміни до Конституції, будуть пропонуватися зміни в Регламент, в тому числі щодо спрощення, підкреслюю, спрощення процедури зняття депутатської недоторканності та надання згоди на затримання та арешт», - сказав А. Парубій.