Головний зміст

347212За 5 років у пілотних проектах з пробації для неповнолітніх взяли участь 348 підлітків, які відбували покарання на волі. 345 з них завдяки роботі зі спеціалістами не вчинили повторні правопорушення і повернулися до нормального життя. Про це в ході презентації результатів роботи пілотних проектів щодо пробації неповнолітніх повідомила перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова.

 

 

 

«Проекти стартували у 2011 році за підтримки канадських партнерів. Поглянувши на статистику за ці 5 років, ми можемо констатувати, що кількість неповнолітніх, які засуджені за кримінальні правопорушення скоротилася на 52%. На обліку в кримінально-виконавчих інспекціях на початок 2011 року перебувало понад 4 тис. неповнолітніх, вироки яких не пов’язані з відбуванням покарання за гратами. Нині ця цифра скоротилася до 1800», - зазначила перший заступник Міністра юстиції.

На її переконання, неповнолітні – це саме та група осіб, яка найшвидше реагує на пробаційні програми.

«Пробаційні програми, які були запроваджені, спрямовані на реабілітаційний підхід і допомогу в пошуку свого місця в житті молодим українцям, які стали учасниками програми. Це контроль гніву, контроль над емоціями, шляхи побудови планів на майбутнє і пошук себе у суспільстві як повноцінного члена», - наголосила Наталія Севостьянова.

При цьому вона зазначила, що в Україні вже прийнято Закон про пробацію, який стосуватиметься не лише неповнолітніх, а й дорослих. І мотивацією для запровадження повноцінної служби пробації стали саме результати пілотних проектів з підлітками.