Головний зміст

unian nacionalne antykorupcijne biuro ukrajiny 680370Національне антикорупційне бюро України підписало Меморандум про співпрацю та обмін інформацією з Вищою кваліфікаційною комісією суддів України. Метою документу є обмін інформацією про кримінальні корупційні правопорушення, підслідні НАБУ, та своєчасне отримання Комісією даних, необхідних для наповнення суддівських досьє щодо відповідності етичним та антикорупційним критеріям.

 

 

 

За словами, директора НАБУ Артема Ситника, Меморандум нормативно закріплює існуючу взаємодію між двома інституціями та покликаний зробити її більш дієвою. «Та співпраця, яка у нас є щодо виявлення корупційних ризиків у середовищі суддів, – це тільки початок. Рівень корупції в Україні можна знизити лише за умови діяльності незалежної судової системи. Наразі перед нами стоїть виклик – формування нового Антикорупційного суду, у конкурсі на посади в якому зможуть брати участь не лише судді, а й адвокати та науковці. У зв’язку з цим перевіряти інформацію щодо кандидатів на посади стане складніше», – зазначив директор Бюро.

У свою чергу голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков висловив вдячність НАБУ за надання інформації щодо суддів, які проходять процедуру первинного кваліфікаційного оцінювання (переатестацію). «На сьогодні впевнено можу сказати, що серед органів, у яких ми запитуємо інформацію, та, що надходить від Антикорупційного бюро, є найбільш ґрунтовною», – сказав голова Комісії.

Як повідомлялося раніше, починаючи з лютого по червень 2016 року від ВККС до НАБУ надійшли запити на перевірку щодо 381 судді. За результатами інформаційно-аналітичної роботи були виявлені обставини майнового та немайнового характеру, що можуть вказувати на корупційні ризики та порушення етичних норм щодо 235-ти суддів. Після їх передачі до Вищої кваліфкомісії 46 із них відмовились від подальшої атестації та пішли у відставку.