Головний зміст

TTIP Foto Sujet Schiedsgerichte.2015 05 28 16 18 46На засіданні 20 липня 2016 року Вища рада юстиції прийняла рішення внести подання про звільнення за порушення присяги судді Шевченківського районного суду міста Києва Волокітіної Наталії Борисівни. Рішення прийнято за результатом розгляду дисциплінарної справи, відкритої за заявою заступника Генерального прокурора України Бачуна О.В. від 5 грудня 2014 року, що надійшла з Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції.

 

 

Як повідомив за результатами таємного голосування Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, вказане рішення прийнято одноголосно.

Предметом перевірки у ході розгляду дисциплінарної справи стали дії судді під час обрання запобіжних заходів учасникам масових акцій протесту у місті Київ, що мали місце з 21 листопада 2013 року до дня набрання чинності Законом України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», а також при розгляді адміністративної справи щодо позбавлення учасника Автомайдану на три місяці права керування транспортним засобом за невиконання водієм вимог працівника міліції про зупинку.

Як зазначив під час доповіді за результатами перевірки член ВРЮ Анатолій Мірошниченко вказав на «системний характер порушень закону, які суддя допускала стосовно учасників масових акцій протесту». Відповідно до результатів перевірки було констатовано, що суддею були допущені порушення, які, зокрема, полягають у необґрунтованому обранні найсуворіших запобіжних заходів, відсутності в рішеннях судді належної мотивації та висновків щодо наявності обґрунтованої підозри, посиланні судді на тяжкість кримінального правопорушення, в якому особа підозрювалася, як на єдину підставу для обрання найсуворішого запобіжного заходу тощо.

«Допущені суддею Волокітіною Н.Б. грубі порушення законодавства свідчать про необ’єктивний та упереджений розгляд справи, порочать звання судді, що є порушенням присяги і, як наслідок, слугує підставою для внесення подання про звільнення судді із займаної посади», – підсумував А.Мірошниченко.

Суддя Волокітіна Н.Б. на засідання не з’явилася, надіславши клопотання про розгляд справи за її відсутності участю її представників.