Головний зміст

codeІз серпня 2016 року Державна судова адміністрація України розпочинає новий інноваційний проект із забезпечення судів єдиною програмою технічної фіксації судового процесу. Такий уніфікований програмно-апаратний комплекс технічної фіксації судового процесу здійснюватиме звуко-, відеозапис та запис відеоконференції. Про це повідомили на сайті ДСА України.

 

 

 

Майже кожен місцевий та апеляційний суд буде забезпечено одним таким комплексом.

Уніфікація процедури технічної фіксації судового процесу дозволить зменшити навантаження на секретаря судового засідання внаслідок відмови від необхідності одночасного обслуговування систем звукозапису та відеоконференцзв’язку (у разі її застосування), а також ведення протоколу повного технічного фіксування судового засідання за допомогою зазначеного програмного забезпечення.

Також, завдяки вказаному інноваційному проекту стане можливим підвищення якості підготовки секретарем судового засідання протоколу повного технічного фіксування судового засідання у зв’язку з можливістю його детального ведення із зазначенням точного часу проведення процесуальних дій відповідними особами та обслуговування лише одного комплексу технічної фіксації судового процесу, адже на сьогодні звукозапис та засідання в режимі відеоконференції здійснюється різними програмними продуктами.

Уніфікований програмно-апаратний комплекс технічної фіксації судового процесу забезпечить повну відповідність протоколу та фонограми судового засідання. Протокол судового засідання із застосуванням програми технічної фіксації зберігається в режимі, що унеможливлює його подальше коригування, роздруковується, підписується власноруч секретарем судового засідання та долучається до матеріалів судової справи.

Встановлення програмно-апаратного комплексу технічної фіксації судового процесу є можливим на раніше придбаних системах звукозапису та відеоконференцзв’язку, що розміщені в приміщеннях судів, на безоплатній основі із необмеженою кількістю ліцензій, що призведе до суттєвої економії бюджетних коштів.