Головний зміст

portugaliya atlas flagУ Вищій кваліфікаційній комісії суддів України продовжують відбуватися регулярні зустрічі із суддями та експертами різних країн, які розповідають про оцінювання представників Феміди у себе на батьківщині.

 

 

 

 

 


21 липня 2016 року, члени Комісії у режимі відеоконференції поспілкувалися з Віце-Президентом Верховного Суду Португалії Себастіаном Хосе Котіньо Повасом.


Голова Комісії зазначив, що невдовзі буде сформовано новий Верховний Суд, повноваження з добору кандидатів до якого покладено на Комісію.
Для Вищої кваліфікаційної комісії суддів України надзвичайно важливо перейняти європейський досвід з добору кандидатів у ВС. Наразі члени Комісії мали змогу дізнатися як саме відбуваються такі процедури, зокрема, у Португалії.


Як зазначив Себастіан Хосе Котіньо Повас, Верховний Суд Португалії складається з трьох палат: цивільної, кримінальної та соціальної, а до його складу входять 62 судді.


Кожні три роки Вища судова рада оголошує конкурс до ВС. У ньому можуть брати участь судді апеляційних судів, а також прокурори та науковці. Більшість у Верховному Суді Португалії становлять судді. Оцінює кандидатів спеціальне журі з відбору, яке складає три окремі рейтингові списки із суддів, прокурорів та науковців і між собою вони не порівнюються.


Під час оцінювання кандидата перевіряється інформація про його рішення, якщо це суддя, репутація кандидата. Науковцям, наприклад, ставлять запитання щодо теми дисертації чи рішень суду, які стосуються теми дисертації. Також кандидат не повинен мати дисциплінарних стягнень.
Зазвичай у Португалії кандидат-суддя до Верховного Суду – це людина у віці 50-60 років, прокурори та науковці молодші, при цьому їх стаж у галузі права повинен становити не менше 20 років. Залишають посаду судді ВС у Португалії у віці 70 років.