Головний зміст

rbykiojiudtrУ Верховній Раді України зареєстровано Проект Закону № 4030 а про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту громадського здоров'я від шкідливого впливу тютюнового диму).

 

 

 

 

 

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення».


У Кодексі України про адміністративні правопорушення:


• У статті 1751 запроваджується збільшення розміру штрафу за куріння тютюнових виробів у заборонених місцях до десяти - двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
• Вноситься доповнення у статтю 221, яким надається повноваження суддям місцевих судів розглядати справи про адміністративні правопорушення щодо заборони реклами та спонсорства тютюнових виробів (діяльність промоутерів).
• Вноситься доповнення у статтю 255, яким надається право уповноваженим особам органів внутрішніх справ складати протоколи за порушення встановлених законодавством вимог щодо заборони реклами та спонсорства тютюнових виробів (діяльність промоутерів).
У Законі України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення»:
• Доповнюється стаття 1 визначенням «приміщення».
• Вноситься доповнення в статтю 7, яким передбачається повноваження центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, здійснювати перевірки суб’єктів господарювання на предмет дотримання законодавства щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення.
• Доповнюється частина 2 статті 13 новими місцями, де повністю забороняється куріння.
• В статті 13 вилучається можливість відводити спеціальні місця для куріння в приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності; у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян; у приміщеннях гуртожитків; в аеропортах та на вокзалах.
• В статті 13 уточнюється право органів місцевого самоврядування додатково забороняти куріння в межах відповідної адміністративної території в тих місцях, які не заборонені національним законодавством.
• Вноситься доповнення в абзац п’ятий частини першої статті 16, про те, що текстова інформація про наявні тютюнові вироби надається на плакаті розміром не більше 40 см на 30 см лише чорним кольором на білому фоні та без використання будь-яких графічних зображень та малюнків.
• Доповнюється стаття 16 новим пунктом про заборону на видимого розміщення сигарет в місцях їх продажу. Буде заборонено розміщення тютюнових виробів, їх упаковок та макетів у місцях роздрібної торгівлі таким чином, щоб вони були видимі поза межами місця роздрібної торгівлі або споживачам всередині, за виключенням показу штатним працівником чи власником торговельного закладу конкретного тютюнового виробу окремому споживачу старше 18 років на його вимогу.
• Вносяться зміни до статті 20, якими вилучається відповідальність суб’єктів господарювання за не відведення спеціальних місць для куріння.
• В статті 20 вводиться відповідальність за куріння у приміщеннях та на території закладів, передбачених частиною 2 статті 13 Закону України № 2899.
• В статті 20 вноситься новий пункт, яким стягнення штрафів здійснюється в порядку Закону України «Про виконавче провадження».