Головний зміст

kabmynУряд підтримав пропозицію Міністерства освіти і науки України щодо створення Національного репозитарію академічних текстів. Відповідне рішення прийняте під час засідання Кабінету Міністрів 22 липня 2016 року.

 

 

 

 

 


«Створення Національного репозитарію академічних текстів допоможе автоматизувати процес виявлення академічного плагіату та забезпечить вищі навчальні заклади технічними можливостями щодо академічної доброчесності та виконання вимог Закону України «Про вищу освіту», - підкреслила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.


Перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун пояснює: “Сьогодні в Україні немає єдиної бази даних для порівняння текстів. При цьому антиплагіатного забезпечення багато, але всі компанії, що працюють на цьому ринку, скаржаться на відсутність єдиної бази текстів, що дала б можливість їх порівнювати між собою. Наразі в новоствореному репозитарії буде надбудовано антиплагіатне програмне забезпечення, щоб користувачі могли порівнювати тексти на плагіат.”


Плагіат став системною проблемою для української вищої освіти і науки. Через це страждає репутація наших університетів і визнання їх за кордоном. Українській освіті дуже важливо мати засоби системної боротьби з цією проблемою.


«Сьогодні питання виявлення плагіату відноситься до суб’єктивних рішень вчених рад або окремих викладачів, і нам важливо запровадити системне рішення щодо виявлення плагіату. Національний репозитарій текстів – це перший крок у цьому напрямку», - наголосила Інна Совсун.


До національного репозитарію увійдуть бази текстів дисертацій, наукові статті, а згодом цей перелік розшириться студентськими роботами.


Міністерство освіти і науки впроваджує цей проект з березня 2015 року в партнерстві з Майкрософт-Україна. Передбачається, що витрати, пов’язані зі створенням та введенням в експлуатацію Національного репозитарію академічних текстів, будуть здійснюватися в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерством освіти і науки на 2016 та наступні роки, що становить 180 тис. гривень.


У Міністерстві наголошують, що для університетів та наукових установ користування депозитарієм буде безкоштовним.