Головний зміст

29f483b467579085110241178933b937«Підтримуючи тезу Леоніда Макаровича про те, що юристи – основні фігури у суспільстві, які відповідають за утвердження прав людини, наголошу на тому, що Міністерство юстиції, спільно з Міністерством освіти і науки та представниками провідних українських правничих шкіл, зараз активно долучається до процесу реформування вищої юридичної освіти в Україні. Основне питання, на яке ми намагаємося знайти відповідь – це коли саме повинна починатися правова освіта? На моє глибоке переконання, це повинно відбуватися максимум з першого класу, коли формується свідомість кожної дитини», - зазначила Ганна Онищенко на VII Форумі молодих юристів України.

 

Заступник міністра наголосила, що невирішеною досі проблемою залишається низька правосвідомість українців. «Пізня правова освіта створює вакуум у суспільстві, який призводить до того, що часто навіть дорослі громадяни не до кінця розуміють весь обсяг своїх прав та обов’язків», - резюмувала керівник апарату.

Також Ганна Онищенко наголосила на ще одній проблемі в правовій освіті, яка полягає в нормативіському підході до вивчення права. «Тобто норми права, переважають над основоположними принципами права, зрештою, над моральністю. Сучасна система юридичної освіти закладає загальні теоретичні засади правознавства, натомість не вчить студентів думати, розмірковувати і мислити, як юрист. Це необхідно змінювати, чим ми і займаємося».