Головний зміст

nabu logoІнтерв'ю директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника агентству «Інтерфакс-Україна».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Запитання: Провадження щодо високопосадовців ОПЗ Переломи і Щурікова. Чи достатньо в ньому доказової бази, чи немає політичного тиску в розслідуванні, в тому числі, в контексті проведення конкурсу з продажу ОПЗ?
 
Відповідь: Одразу після арешту фігурантів одна з найбільших фракцій у Верховній Раді заявила про «замовний характер справи» з метою зриву приватизації Одеського припортового заводу. Депутати цієї фракції під час розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу щодо затриманих намагалися чинити тиск на суд, провокували на конфлікт представників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
 
Хочу наголосити, що, незважаючи на спекуляції навколо теми приватизації ОПЗ, викорінення корупції та розкриття корупційних злочинів в Україні є однією з ключових передумов для покращення інвестиційного клімату та привабливості об’єктів державної власності.
 
Жоден із серйозних іноземних інвесторів не вкладатиме гроші в об’єкт, навколо якого протягом останніх років не вщухають корупційні скандали. Розслідування НАБУ демонструє зарубіжним партнерам серйозність намірів України протистояти корупції та робити реальні кроки назустріч прозорому міжнародному бізнесу.
 
Запитання: Прокурор Кулик звинувачує Вас у замовному характері обвинувачень проти нього, подав Генпрокурору матеріали про те, що нібито Ви перешкоджали розслідуванню проваджень щодо Курченка і Януковича.
 
Відповідь: Розслідувати факт незаконного збагачення військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика детективи Бюро почали задовго до того, як його було включено до групи прокурорів у так званій «справі Курченка». Під час спільного брифінгу з керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ми наголошували на тому факті, що Кулика разом із ще дванадцятьма колегами, було включено до групи прокурорів у «справі Курченка» 27 травня 2016 року, через чотири дні після того, як до ГПУ було скеровано повідомлення йому про підозру у вчиненні правопорушення.
 
З боку Кулика ми почули багато закидів в бік НАБУ і САП, проте не почули жодного логічного пояснення факту придбання активів на суму майже 3 мільйони гривень  - і це лише за період з квітня по грудень 2015 року.
 
Запитання: «Народний фронт» запропонував Луценку передати НАБУ розслідування проваджень про повернення коштів Януковича. Чи готове НАБУ, якщо Генпрокурор дасть згоду, займатися і цими розслідуваннями?
 
Відповідь: Минулої зими Верховна Рада України прийняла закон, відповідно до якого кримінальні провадження, підслідні НАБУ, розслідування яких було розпочато до 30 листопада 2015 року іншими правоохоронними органами, не передаються до Бюро. Водночас за директором Бюро та керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури залишається право витребовувати окремі провадження. Щодо даних фактів, якщо розслідування було розпочате раніше іншими органами, то логічно, щоб воно іншими органами і завершилося.
 
Передача матеріалів провадження, їх вивчення детективами може значно сповільнити процес розслідування. Крім того, повноваження приймати рішення щодо підслідності  НАБУ того чи іншого провадження, має лише Спеціалізована антикорупційна прокуратура в особі її Керівника Назара Холодницького.
 
Запитання: Історія з підписанням підозри нардепу Онищенку. Чи не затягує це процесуальні моменти для оголошення Онищенка в розшук і в цілому не свідчить про намір «спустити на гальмах»?
 
Відповідь: Ми не можемо коментувати рішення Генерального прокурора. За нашою інформацією, підозру вже виправлено та повторно направлено на адресу Генерального прокурора. Для прискорення процесу розслідування, можливості оголосити його в міжнародний розшук повідомлення про підозру має бути підписане якомога швидше. Розраховуємо на конструктивну позицію Генпрокурора в цьому питанні.
 
Запитання: В цілому у «газовій справі» які слідчі дії проводяться в даний час, щодо якої кількості людей, чи фігурують адвокати? Циганков, зокрема, який, за версією НАБУ причетний до незаконної конвертації коштів «Укргазвидобування».
 
Відповідь: Досудове розслідування за даними фактами ще триває. Зайва публічність може зашкодити проведенню окремих заходів та всього розслідування в цілому. Скажу тільки, що з моменту початку розслідування було проведено понад 14 обшуків, допитано як свідків понад 70 осіб, затримано та повідомлено про підозру 12 причетним до «газової схеми» особам. Наразі серед затриманих є лише один адвокат – О.Сергієнко.
 
Щодо адвоката А.Циганкова. Детективи Бюро, дійсно, проводили обшуки в приміщеннях, належних Циганкову на підставі інформації про його причетність до ведення сумнівних фінансових операцій, зокрема легалізації коштів, набутих злочинним шляхом. 
 
Запитання: Протистояння з Генпрокуратурою через підслідність проваджень. Чи є інші підстави для конфлікту між відомствами, крім порушення підслідності?
 
Відповідь: Ми розраховуємо на конструктивну співпрацю з усіма правоохоронними органами задля ефективної боротьби з корупцією в країні. Будь-яке втручання в чужу підслідність створює ризик визнання недопустимими доказів, як таких, що були отримані з порушенням процесуального законодавства, і відповідно, створює умови для уникнення підозрюваним відповідальності за скоєні кримінальні правопорушення. У Кримінальному процесуальному Кодексі та Законі «Про Національне антикорупційне бюро України» міститься чітке розмежування підслідності між відомствами. Все, що потрібно – дотримуватися літери закону.
 
Ми не бачимо підстав для конфліктів чи «протистоянь» з Генеральною прокуратурою, оскільки процесуальний нагляд за розслідуваннями НАБУ здійснюють прокурори САП, яка є функціонально незалежною від ГПУ.