Головний зміст

120025Зараз все частіше відбувається тиск на суддів - втручання в суддівську діяльність, зриви засідань і публічне приниження суддів. Про те, як дієво вирішити цю проблему розповіла голова Ради суддів Валентина Симоненко.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
«Якихось дієвих заходів самостійно ми зробити не можемо. Ми можемо тільки звертатися до відповідних правоохоронних органів. На превеликий жаль, ніякої системної реакції на ці звернення немає. Справа в тому, що впливати на суд, як правило, хочуть всі. Від цього відійти практично неможливо. Бажання впливати на суд існує і в розвинутих демократіях. Інша справа, яку державу ставить перешкоду для цього. На жаль, зараз у нас держава нічого в цьому плані не робить. Що можемо ми? Тільки говорити про те, щоб за конкретними фактами відкривалися кримінальні провадження за тиск на суд.
 
Але тут ще є одна сторона, яка залежить від самих суддів, - вони не повинні піддаватися тиску. Я глибоко переконана, що якщо суддя не піддається, то з часом до впливу на нього втрачається інтерес. Проте всі незаконні дії щодо суддів повинні каратися. Кожен співробітник правоохоронних органів повинен поставити себе на місце судді, наприклад, облитого зеленкою, і уявити, що він може виявитися на його місці. З іншого боку, і будь-який суддя, розглядаючи справу, повинен ставити себе на місце людей, які стоять по той бік бар'єру », - підкреслила суддя.