Головний зміст

72745Віце-прем`єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе протестувала нову систему електронного декларування майна та доходів чиновників. У рамках кампанії «Перші ластівки електронного декларування», що  покликана підготувати державних службовців до впровадження нової системи декларування майна та доходів, експерти Програми Розвитку ООН в Україні детально ознайомили Віце-прем`єр-міністра із процедурою заповнення нової електронної форми декларації.
Віце-прем`єр висловила сподівання на те, що НАЗК вдасться забезпечити для декларантів функціонування каналів комунікації, які будуть максимально доступним та ефективним  інструментом роз`яснення нових правил заповнення декларацій.  На думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, питання можуть виникнути, наприклад, щодо оцінки майна, яке раніше не декларувалося.
 Також важливими складовими самої декларації є необхідність вказування даних, зокрема, про незавершені об`єкти будівництва, або про майно, яке перебуває у власності третіх осіб, але контролюється самим декларантом. Основною метою надання цієї інформації є мінімізація підстав для додаткових перевірок особи. Вказуючи такі дані в декларації одразу, особа убезпечує себе від можливих негативних наслідків, адже Національне агентство з питань запобігання корупції має повноваження щодо здійснення вибіркового моніторингу способу життя суб’єктів декларування з метою встановлення відповідності їхнього рівня життя наявним у них та членів їхньої родини майну і одержаним ними доходам, згідно з поданою декларацією такої особи.
Зараз сторінка платформи подання електронних декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, працює у тестовому режимі. Офіційна система буде доступною з 15 серпня 2016 року на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції, згідно з Рішенням НАЗК «Про Початок роботи системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» №2 від 10 червня 2016 року.
 Нагадаємо, що запровадження електронного декларування майна та доходів чиновників було однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС.