Головний зміст

codeНайближчим часом в електронній системі публічних закупівель ProZorro з’явиться функція автоматичної перевірки даних замовника в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців (ЄДР).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Таку можливість забезпечує відповідна постанова, яку Уряд затвердив на засіданні 8 вересня.
Інтеграція через API з основними реєстрами є одним з головних завдань у розвитку системи ProZorro та створенням абсолютно “безпаперових” закупівель. Можливість автоматичної перевірки інформації в Єдиному державному реєстр - це перший крок на цьому шляху.
 
 
 
 
“Наша мета - зменшення кількості документів, які потрібні підприємствам для роботи з ProZorro”, - прокоментував таке рішення Уряду Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.
Мінекономрозвитку розраховує на сприяння з боку Технічного адміністратора ЄДР - ДП "НАІС" щодо якнайшвидшої інтеграції реєстру.
 
 
 
 
Автоматичний обмін даними з ключовими реєстрами вирішує одразу декілька завдань, розповів заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов. “Це підвищить безпеку системи, оскільки не дозволить вносити в систему некоректні дані. Крім того, це полегшить роботу бізнесу, оскільки автоматизує перевірку даних - паперові довідки будуть непотрібні”, - пояснив він.
 
 
 
Крім того, інтеграція реєстрів значно спростить роботу держзамовниками, тому що їм треба буде перевіряти менше даних постачальника вручну. “І як наслідок, ми зменшимо дрібну корупцію у видачі довідок і витягів”, - зазначив Максим Нефьодов.
 
 
 
Аналогічні можливості прийнята постанова відкриває і для інших організацій, зацікавлених в інтеграції через API, у тому числі і приватних - так, ряд банків раніше висловлювали зацікавленість у такій послузі.
Заступник Міністра додав, що технічно інтеграція ЄДР в систему ProZorro не повинна забрати багато часу, за умови активної роботи всіх сторін. Наразі тривають переговори щодо інтеграції решти ключових реєстрів - ДФС, МВС тощо.