Головний зміст

Handicapped Accessible sign.svgУ Київському апеляційному адміністративному суді встановлено термінал для сплати судового збору.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Це перший термінал в Україні, який розроблено спеціально для людей з обмеженими фізичними можливостям, а встановлено на виконання рішення Ради суддів України від 05 червня 2015 року № 54, яким схвалено Програму "Право на справедливий суд осіб з обмеженими можливостями". Зазначена програма розроблена Всеукраїнською громадською організацією інвалідів "Правозахисна спілка інвалідів" з метою покращення доступу до правосуддя, забезпечення рівних прав для усіх категорій громадян та інтеграції сучасних інформаційних технологій у роботу судів. Документ розроблений із дотриманням норм діючого законодавства та у відповідності до Стратегії розвитку судової системи в Україні на 2015-2020 роки.
 
 
 
Вітаючи присутніх під час презентації ново встановленого терміналу Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко зазначила, що встановлення платіжних терміналів, які, в першу чергу, пристосовані до обслуговування людей з обмеженими фізичними можливостями – це тільки перший етап програми, яку затвердила Рада суддів України. Загалом, вона передбачає комплексне вирішення питань, що пов'язані із покращенням умов доступу до приміщень судів і залів судового засідання людей з обмеженими фізичними можливостям.
 
 
 
 
Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, який також був присутній під час презентації, звернув увагу присутніх на те, що на реалізацію програми "Право на справедливий суд осіб з обмеженими можливостями", в частині встановлення платіжних терміналів, бюджетні кошти не використовуються. "Цей проект фінансується виключно за кошти інвесторів. Державна судова адміністрація України задіяна в ньому тільки організаційно, тому нам дуже важливо, що знайшлися організації, які долучилися до вирішення соціально-значимих питань, що значно полегшують доступ до правосуддя людям з обмеженими можливостями"- наголосив Зеновій Холоднюк.
 
 
 
Щодо самого терміналу, то це унікальна розробка українських виробничників, що має рухливий монітор, який фіксується у двох позиціях - на рівні зросту дорослої людини і на рівні людини в інвалідному візку. Через термінал можна сплатити судовий збір, штрафи ДАІ, поповнити мобільний телефон та отримати інформацію про роботу суду, де встановлено термінал.
 
 
За інформацією, отриманою від місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції, територіальних управлінь ДСА України, вже підписано 10 договорів про облаштування приміщення судів подібними інформаційно-платіжними терміналами. Найближчим часом 15 терміналів буде встановлено у судах Дніпропетровської області, на черзі Кіровоградська, Херсонська та Рівненська області, вирішується питання з територіальним управлінням ДСА України у місті Києві.