Головний зміст

images 18Сьогодні Верховна рада проголосувала в другому читанні та в цілому закон про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
За відповідне рішення проголосували 250 народних депутатів.
 
 
 
 
Згідно з проектом закону, члени комісії затверджуються президентом на підставі рішення конкурсної комісії.
 
 
Конкурсна комісія складається з п'ятьох членів, двох повинен визначати президент, ще двох - Верховна Рада (по одному від комітетів ПЕК і ЖКГ) і одного - Кабмін (за поданням міністра енергетики).
 
 
 
До складу регулятора будуть входити сім членів, у тому числі голова. Вони будуть призначатися на 6 років без права обіймати посаду більше 2 строків.
 
 
Голова НКРЕ обирається членами Регулятора шляхом таємного голосування. Він переобирається кожні два роки після дня затвердження першого складу Нацкомісії.
Відповідно до закону, заміна діючих членів регулятора на нових проходитиме в три етаппи.
 
Перших 3 членів повинні змінити не пізніше 6 місяців з моменту вступу в силу закону, ще двох - не пізніше 12 місяців, інших - не пізніше ніж через 18 місяців.
 
о НКРЕ є незалежним колегіальним органом, метою діяльності якого є державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг.
 
 
Зокрема у сфері енергетики НКРЕ здійснює моніторинг діяльності з виробництва, передачі, розподілу, постачання електроенергії; діяльності з транспортування, розподілу, зберігання, надання послуг установки LNG, постачання газу; діяльності з транспортування нафти, нафтопродуктів та інших речовин трубопровідним транспортом.
 
 
У сфері комунальних послуг регулятор здійснює моніторинг діяльності з виробництва теплової енергії на теплогенеруючих установках та діяльності у сфері централізованого водопостачання та водовідведення в обсягах понад рівень, що встановлюється умовами та правилами провадження господарської діяльності.
Крім того, згідно з законом, НКРЕ проводить моніторинг діяльності у сферах перероблення та захоронення побутових відходів (в обсягах, що перевищують рівень, який встановлюється умовами та правилами провадження господарської діяльності).