Головний зміст

poiuy5 жовтня Верховна Рада прийняла Закон про внесення змін до Закону "Про вищу освіту" щодо працевлаштування випускників (№ 3312-д).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Метою внесення змін є приведення нормативних актів у відповідність з нормами Конституції України в частині забезпечення конституційних прав громадян на працю, а також норм міжнародних конвенцій щодо заборони примусової праці.
 
Законом встановлено, що вузи не зобов'язані здійснювати працевлаштування випускників. Випускники вузів вільні у виборі місця роботи за винятком деяких випадків.
 
Право на першочергове зарахування до вищих медичних та педагогічні навчальні заклади за держзамовленням мають особи в разі укладення ними договору про відпрацювання не менше 3-х років в сільській місцевості і селищах міського типу.
Випускникам медичних і педагогічних вузів, які уклали зазначений договір, держава забезпечує безоплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм.
Крім того, встановлюється, що одним із завдань вузу є сприяння працевлаштуванню випускників. А держоргани, до сфери управління яких належать вузи, повинні сприяти працевлаштуванню випускників цих вузів, здійснювати розподіл випускників вищих військових навчальних закладів (вищих навчальних закладів зі специфічними умовами навчання) для подальшого проходження служби і надавати випускникам інших вузів інформацію про наявність вакансій в складі юросіб будь-якої форми власності та підпорядкування для можливого працевлаштування.